В Ізюмському районі більше тижня не можуть загасити лісову пожежу: що відбувається

09.09.2024 17:43 Область Online
Лісова пожежа в Оскільській громаді Ізюмського району / Фото: ДСНС Харківщини Лісова пожежа в Оскільській громаді Ізюмського району / Фото: ДСНС Харківщини

Протягом тижня у Харківській області виникло більше 603 пожежі в екосистемах. У ДСНС розповіли про причини такої кількості загорянь та ситуацію в регіоні станом на зараз.

Про це повідомляє «Слобідський край» з посиланням на ХОВА та Слобожанський лісовий офіс.

За тиждень на Харківщині сталося 603 пожежі в природних екосистемах. 55 з них були спричинені обстрілами, більше 20 – лісові. Загалом вогонь знищив насадження на площі близько 2,2 тисячі гектарів. Внаслідок загорянь 11 людей зазнали травм та опіків.

Наразі в області триває шість лісових пожеж. Найбільша з них охопила Ізюмський район ще 2 вересня та триває й донині.

– Вона перекинулася з території Донецької області і в межах нашого регіону випалила ділянку лісу площею понад 1,65 тисячі гектарів. З лісового масиву вогонь перекинувся на село Студенок Ізюмського району, знищивши 302 будівлі, дві місцеві мешканки зазнали травм. 5 вересня о 12:14 підрозділи ДСНС ліквідували загоряння в межах населеного пункту, врятувавши від розповсюдження вогню майже 500 будинків, – розповів начальник ГУ ДСНС України у Харківській області Артем Астахов.

Вогонь зміг швидко поширитися через суху погоду та сильні пориви вітру. Висока температура горіння, у свою чергу, призвела до інтенсивної детонації вибухонебезпечних предметів, залишених під час окупації частини Ізюмщини. 2 вересня через один з таких вибухів постраждав рятувальник ДСНС, медики надали йому допомогу на місці. 

За даними Слобожанського лісового офісу, ситуація на Харківщині зараз критична. Горить ліс на площі більше 20 гектарів на території Зміївської та Жовтневої філій, також вогнем охоплено понад 1600 гектарів Ізюмських лісів. Жителів регіону закликають не ходити до лісів через підвищену небезпеку.