Проспект Постишева та музей пропонують перейменувати у Харкові

15.04.2015 08:59 Влада
www.mediaport.ua www.mediaport.ua
Історики та студенти Харкова просять перейменувати один із музеїв міста, а також подумати про перейменування одного з проспектів.

Громадськість виступила з ініціативою присвоєння Обласному комунальному закладу "Харківський історичний музей" імені його засновника і першого директора Миколи Сумцова до 95-річчя з часу заснування музею.

Ініціатором присвоєння імені видатного етнографа став колектив ОКЗ "Харківський історичний музей", викладачі та студенти харківських вишів. А один із дослідників життя і творчості М. Сумцова етнограф Михайло Красіков запропонував у майбутньому обговорити питання перейменування проспекту Постишева у Харкові на проспект імені М. Сумцова.

- Микола Федорович визначив, що наше місто має бути культурним, інтелігентним, і він розпочав цю пропагандистську роботу у місті. І хоча він не народився у Харкові, але вважав себе «харківцем», вважав його другою батьківщиною, - розповіла прапраонука М. Сумцова Ганна Хіріна. - Завдяки Сумцову маємо у школах уроки по 45 хвилин, ідею їдальні у школі, змінного взуття тощо. Окрім того, він відстоював ідею українського Харкова, за що довгий час був у немилості у влади.

Два місяці, з 14 лютого по 14 квітня, тривало інтернет-обговорення цієї ідеї. Результати засвідчили: громадськість Харківщини більшістю підтримує ініціативу Харківського історичного музею щодо присвоєння йому імені М. Ф. Сумцова.
Профільна комісія обласної ради та Департамент культури і туризму ХОДА також підтримали цю ідею.

Під час круглого столу на цю тему, який проходив у Будинку рад 15 квітня, учасники обговорення ухвалили резолюцію та попросили голову Харківської обласної ради Сергія Чернова винести цю пропозицію на чергову сесію Харківської обласної ради.

Нагадаємо, це питання порушували ще у 2010 році на сесії обласної ради. Однак тоді депутати відклали його до «кращих часів».

Додамо, 17 квітня о 10.00 в музеї розпочнуться чергові XXІ Сумцовські читання. У їхніх рамках пройде наукова конференція «Музей у глобальному світі: інновації та збереження традицій». Цього року вона присвячена 95-річчю з часу заснування Харківського історичного музею.

ДовідкаМикола Федорович Сумцов (6 (18) квітня 1854, Петербург — 12 вересня 1922, Харків) – видатний український вчений, класик вітчизняної та світової етнографії, дослідник народного фольклору, громадський діяч, член-кореспондент Петербурзької академії наук. Засновник і директор Музею Слобідської України імені Г. С. Сковороди, від якого веде свій родовід Харківський історичний музей. Науковий доробок ученого складає більше 1,5 тис робіт. Саме Микола Сумцов - перший викладач Харківського університету, який почав виголошувати академічні лекції українською мовою (з 1906 року).

Тетяна Василець

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта