Заміна пам’ятників на хрести у Харкові. Коментар духівництва

23.04.2015 10:49 Влада
vesti-ukr.com vesti-ukr.com
В Українській православній церкві Київського патріархату прокоментували появу хрестів на місцях пам’ятників вождям та послідовникам комуністичного режиму.

На думку духовенства, на місці знесених пам’ятників має бути щось, що нівелює та заперечує біографію та відрізок історії, пов'язаний з цими діячами.

- Безумовно, ідолів і кумирів потрібно повалити, так само, як свого часу були повалені всі ідоли і кумири фашистської доби. А що на їх місце? Знак добра і любові — хрест, - говорить настоятель храму Іонна Богослова Української православної церкви Київського патріархату (УПЦ КП) отець Віктор Маринчак. - Найбільше, що ненавидів Володимир Ленін, — це християнство. Це дві абсолютні протилежності — комунізм і християнство.

Ці пам’ятники, переконаний настоятель храму, сприймаються як символ агресивного людиноненависницького та антихристиянського режиму. Він, у свою чергу, приніс великі злочини проти людяності: репресії, ГУЛАГ, голод, знищення цілих верств суспільства, переселення народів... Ці символи не повинні знову затьмарювати свідомість людей.

Віктор Маринчак розповів, що ставити християнський хрест на язичницьких капищах - це давня православна традиція.

Те, що частина харків'ян негативно ставиться до того, що на місці пам'ятників з’являються хрести, і навіть глузує з цього, отець Віктор коментує так:

- Це відбувається тому, що суспільство сьогодні атеїстичне. Переважна більшість людей у нас не вірить і агресивно ставиться до релігії.

Духівник запевнив, що для того, аби поставити хрест на місці постаменту комуністичному вождю, окремого дозволу у церкви брати не потрібно. Натомість можна попросити благословення.

Нагадаємо, у Харкові уже другий тиждень триває активне знесення пам'ятників і постаментів діячам радянської епохи. На пусті постаменти харківські активісти встановлюють хрести або прапор України.

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта