Сенсація від солоницівців: «Енергетик-2» обіграв чинного чемпіона Харківського району з футболу

24.08.2023 09:33 Спорт
Фото: cnet.com Фото: cnet.com

У неділю, 20 серпня, пройшли матчі чергового туру чемпіонату Харківського району з футболу. Головною сенсацією стала перемога одного з аутсайдерів першості, солоницівського «Енергетика-2», над чинним чемпіоном змагань, ФК «Березівка».

Погана реалізація і помилки в обороні

16 серпня відбулася перенесена гра 11-го туру між лідерами чемпіонату Харківського району з футболу. МСК «Харків», який ішов другим, приймав «Березівку», що була четвертою. Між командами була різниця в два очки.

Доля протистояння вирішилася у першому таймі, коли футболісти «Березівки» забили три м’ячі. Рахунок у зустрічі відкрив В’ячеслав Кононов, подвоїв перевагу партнерів Віктор Дем’янко, який згодом оформив дубль. Повернутися у гру в другому таймі гравцям «Харкова» не вдалося. 3:0 – перемога «Березівки», яка завдяки цій звитязі піднялася на друге місце, в її активі 37 очок.

– Стартові 15 хвилин ми вистояли, вони активно пресингували по всьому полю, а потім ми взяли гру під свій контроль до кінця матчу. До перерви зробили 3:0, а в другому таймі довели справу до перемоги. Грою та результатом задоволений. Удалося перемогти завдяки настрою та самовіддачі, – вважає тренер ФК «Березівка» Руслан Щербак.

Наставник МСК «Харків» Сергій Валяєв каже, що його підопічні не почули те, про що він говорив їм перед матчем.

– Я попереджав хлопців перед грою, що команда суперника хороша, вони налаштуються на нас доволі серйозно. Тому треба зіграти суворо в обороні та реалізувати свої моменти. Не вийшло ні перше, ні друге. Забий ми в стартові 20-25 хвилин пару м’ячів – і результат міг бути іншим. Не реалізували свої моменти, потім пропустили, до того ж через прикрі помилки, розклеїлися – і все. Головне – ми не зіграли з ними тим складом, який у нас був у першому колі, а зараз є кадрові проблеми. Втім нічого, трагедії немає, ми ніяких серйозних
завдань не ставимо, головне – награвати молодь і в кожній грі намагатися заробляти очки, – говорить Сергій Валяєв.

Унікальне досягнення

Після впевненої перемоги «Березівки» над «Харковом» думалося, що ця команда не знатиме труднощів у грі 15-го туру, матчі якого пройшли в неділю, 20 серпня. Чинний чемпіон на виїзді зустрічався з передостанньою командою першості, солоницівським «Енергетиком-2», який несподівано зумів здивувати суперника. Хоча спочатку матч складався успішно для березівців, які швидко відкрили рахунок завдяки результативному удару В’ячеслава Кононова.

Після цього солоницівці зібралися і вже в середині першого тайму вели 2:1. Спочатку відзначився Володимир Колісник, а згодом вивів партнерів уперед Михайло Вєтров, який точно пробив головою. По перерві «енергетикам» вдалося подвоїти свою перевагу, дубль оформив Колісник. У заключній половині другого тайму березівці зусиллями екс-гравця харківського «Металіста 1925» Олександра Пивоварова відквитали один м’яч, однак досягти більшого чинний чемпіон не зміг.

3:2 – несподівана перемога «Енергетика-2», який установив унікальне досягнення. Вони першими в цьому сезоні з-поміж команд, що йдуть на 5–12 місцях, зуміли не тільки відібрати очки, а й узагалі перемогти команду з ТОП-4.

– Загалом вийшов хороший рівний футбол. У заключну чверть гри, коли суперник програвав 3:2, вони нас серйозно притиснули, створили низку моментів. Утім наші гравці дотерпіли: кидалися самовіддано під м’яч, воротар багато виручав. У плані характеру, самовіддачі та настрою це найкраща наша гра в цьому чемпіонаті. Наразі молоді футболісти грають з бажанням, з’явився бойовий настрій. Ми в багатьох іграх припускаємося прикрих помилок, а зараз їх вдалося уникнути. Хлопці дуже зраділи такому результату, вони молодці, вкрай задоволений грою, – каже головний тренер солоницівського «Енергетика-2» Дмитро Циганко.

Головний тренер ФК «Березівка» Руслан Щербак вважає, що команда програла через слабку явку на матч, плюс не реалізувала свої моменти.

Переконливий перший тайм

Інші три колективи з ТОП-4 – сковородинівська «Нива», МСК «Харків» і коротичанський «Промінь» – свої матчі звітного туру виграли, до того ж усі здобули мінімальні звитяги. Лідер першості «Нива» на виїзді обіграла ФК «Високий» 1:0. Харків’яни з аналогічним рахунком святкували перемогу в гостях у люботинського «Дербі» – 1:0. Результативною вий­шла домашня гра «Променя» проти п’ятої команди змагань, циркунівського «Авторитету».

Перший тайм цього протистояння завершився з розгромним рахунком на користь господарів – 3:0. За коротичанців забивали Микита Фоменко, Даниїл Цимбал та Олексій Каніщев. Без огляду на такий результат «Авторитет» не кинув боротися. Спочатку один гол відіграв кращий бомбардир циркунівців Андрій Яковенко, а потім відродив інтригу в матчі результативний «постріл» Владислава Муравки, який вийшов на заміну не на свою звичну позицію. Він оборонець, а довелося грати в півзахисті. На спасіння у гостей було десь чверть години, втім забити рятівний третій м’яч у них не вийшло.

– Була хороша гра, без грубощів. Перший тайм ми провели переконливо. Окрім забитих трьох м’ячів, мали ще три вбивчі моменти. Забивай їх і роби другий тайм формальністю. Втім на заключну половину гри хлопці вийшли розслаблені, занадто рано повірили у перемогу, яку мало не втратили. Доб­ре, що вдалося взяти три очки, а суперник – молодець, продов­жив боротися, незважаючи на рахунок 0:3, – говорить тренер коротичанців Іван Бідоленко.

Представник «Авторитету» Валентин Шафоростов розповів, що вже другий матч поспіль пропускають гру ключові футболісти команди Андрій Стрельніков та Олексій Солоп.

– Коротич реалізував свої моменти, отримав комфортну перевагу і почав грати по рахунку. Ми потім відіграли два м’ячі, і наприкінці не вистачило трохи везіння та зайвих 10 хвилин для того, щоб зрівняти рахунок, – каже Валентин Шафоростов.

Не дограли матч через сутичку

У 15-му турі було заплановано ще дві гри. Матч між СК «Кам’яна Яруга» і «Дергачами» був перенесений, а поєдинок «Альянс» (Безлюдівка) – «Колос» (Бабаї) не дограли, на момент зупинки зустрічі рахунок був 1:1. Як розповідає головний тренер «Колоса» Іван Михайличенко, наприкінці поєдинку сталася сутичка між гравцями обох команд, в яку втрутилися місцеві вболівальники. Після інциденту арбітр вирішив достроково закінчити матч, коли залишалося дограти 5–10 хвилин.

– Щодо гри, ми весь матч із самого початку провели вдесятьох: хтось захворів, хтось не приїхав, хто ще щось. Ми першими пропустили, але ще до перерви рахунок зрівняли. У другому таймі тиснули, за грою та за моментами мені другий тайм більше сподобався, ніж стартовий. Хлопцями задоволений, оскільки всю гру провести вдесятьох і без замін, плюс у спеку – це дорогого вартує. Дякую хлопцям, задоволений ними, – зазначає Іван Михайличенко.

Таким чином, після 15 турів «Нива» з 43 очками продовжує лідирувати у першості. Друге місце ділять «Харків» і «Промінь», які мають в активі по 39 залікових балів. «Березівка» йде четвертою, вона набрала 37 очок. Першу п’ятірку замикає «Авторитет», у нього 22 очки.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, як пройшов матч між лідерами чемпіонату Харківського району з футболу та фінал Кубку Валківської громади. Також ми повідомляли, що харків’янки завоювали бронзу на чемпіонаті Європи.

Більше новин спорту читайте на нашому сайті.