21 тисяча на опалення для жителів Харківщини: приймання заявок продовжено

18.09.2024 17:20 Суспільство
Фото: vsim.ua Фото: vsim.ua

Мешканці прифронтових територій Харківщини до 16 вересня мали змогу подати заявку на отримання допомоги для купівлі твердого палива. Наразі строк подання заявок продовжено до 25 вересня. 

Агентство ООН у справах біженців (УВКБ ООН) у партнерстві з Мінреінтеграції реалізують спільний проєкт із надання разової грошової допомоги на придбання твердого побутового палива для вразливих категорій населення на прифронтових територіях. Всього на цей гуманітарний проєкт передбачено 1,2 мільярда гривень.

Хто має право на отримання допомоги

Відповідно до нього, мешканцям прифронтових територій буде виплачено грошову допомогу для придбання дров у розмірі 21 тисяча гривень на одне домогосподарство на опалювальний сезон.

Першочергово відповідну допомогу отримують люди, які проживають у межах 10-кілометрової зони від державного кордону з рф або лінії зіткнення. 

З метою забезпечення належного охоплення населення допомогою заяви до місцевих органів влади прийматимуться до 25 вересня 2024 року.

Грошова допомога на опалення не надається у разі, коли одержувач або інший член сім’ї (домогосподарства) вже отримував будь-яку допомогу (в натуральній чи грошовій формі) на опалювальний сезон 2024/25 року, метою якої є забезпечення твердим пічним побутовим паливом, крім допомоги з державного або місцевого бюджетів.

Алгоритм надання допомоги на опалення

Особи, які потребують допомоги, звертаються до 25 вересня 2024 року із заявою відповідного зразка до  місцевої влади.

Разом із заявою вони повинні надати такі документи:

  •  копія документа, що посвідчує особу  одержувача та всіх членів сім’ї (домогосподарства), які фактично проживають у відповідному домогосподарстві;
  •   копія довідки про реєстраційний номер облікової картки платника податків одержувача та всіх членів сім’ї (домогосподарства), які фактично проживають у відповідному домогосподарстві;
  •  копія довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи (якщо в домогосподарстві є внутрішньо переміщені особи);
  •  документи, що підтверджують факт проживання в домогосподарстві: паспорт громадянина України (з відміткою про реєстрацію місця проживання) та/або довідка (витяг) про реєстрацією місця проживання, та/або акт обстеження факту проживання особи без реєстрації місця проживання за даною адресою тощо;
  • витяг банківських реквізитів (у стандарті IBAN).

Заява розглядається протягом трьох робочих днів.  

Одержувача повинні поінформувати про результат протягом п’яти робочих днів з моменту прийняття рішення. 

Протягом місяця після цього УВКБ ООН надасть грошову допомогу: кошти перекажуть на картку за вказаним номером.  

Увага! Органи місцевого самоврядування мають право проводити перевірку достовірності відомостей, наведених у заяві. Вона проводиться вибірково.
Якщо в результаті перевірки стало відомо про неправдиві відомості одержувача допомоги,  орган місцевого самоврядування приймає рішення про виключення такого одержувача з переліку одержувачів.

Раніше ми писали, що жителі прифронтової Харківщини можуть отримати по 21 тисячі гривень на дрова 

Нагадаємо, що Уряд схвалив постанову, яка дозволяє жителям прифронтових територій безкоштовно заготовляти дрова для домашніх потреб без шкоди для лісів.