Як оформити отримання пенсії за дорученням

08.11.2023 11:20 Суспільство
Фото: vp.donetsk.ua Фото: vp.donetsk.ua

Якщо через стан здоров’я або з інших причин пенсіонер не має можливості отримати виплати особисто, він може доручити це іншій особі. Для цього потрібно оформити відповідний документ – доручення. Як це зробити та як ним правильно користуватися?

Вимоги до доручення 

Доручення в основному посвідчуються нотаріусами. Якщо в населеному пункті відсутні нотаріус або державна нотаріальна контора, доручення особи на одержання пенсії може посвідчити уповноважена на це посадова особа органу місцевого самоврядування. 

У дорученні потрібно зазначити певні реквізити, а саме:

  •     місце та час складання;
  •     термін дії;
  •     відомості про довірителя та довіреного: прізвище, ім’я, по батькові, адреса;
  •     обсяг повноважень довіреної особи (перелік дій, які довірений може вчиняти від імені довірителя).

Доручення без зазначення дати його вчинення вважається недійсним.

Особа, яка видала доручення, може в будь-який час його скасувати. А скасувавши, негайно повідомити про це й того, кому доручала отримання пенсії, й установу, що її видає.

Після початку повномасштабного вторгнення посвідчення доручень здійснюється без використання спеціальних бланків нотаріальних документів на білих аркушах паперу з нанесеними на них за допомогою комп’ютерної техніки реквізитами нотаріуса: зображення Державного Герба України, прізвище, власне ім’я, по батькові (за наявності), найменування державної нотаріальної контори (для державного нотаріуса), номер свідоцтва про право на зайняття нотаріальною діяльністю, адреса робочого місця, номер телефону, адреса електронної пошти. 

Виплата пенсії здійснюється протягом усього періоду дії доручення, але є одна важлива умова: кожен рік пенсіонер повинен особисто поновити його дію, написавши заяву про виплату пенсії за дорученням. 

Як поновити доручення 

   Через пошту 

Доручення зазвичай показують працівнику поштового зв’язку під час отримання пенсії. Але є нюанси. Якщо доручення оформлене тільки на отримання пенсій, після першої виплати воно відбирається і зберігається у відділенні поштового зв’язку. Якщо у дорученні є пункти про здійснення інших дій, у поштовому відділенні зберігається його копія. 

Після того як виплату пенсії за дорученням здійснювали протягом 12 місяців, її одержувач має звернутися із заявою щодо продовження виплати за дорученням у своє управління Пенсійного фонду. До того ж зробити це має особисто.

Якщо пенсіонер звертається в орган Пенсійного фонду до закінчення чергового року з дати вчинення доручення або терміну, на який надано попередній дозвіл, дозвіл на виплату встановлюють з місяця, що настає за днем подання заяви – і знову на 12 місяців.

   Через банк

Якщо пенсію за дорученням оформили через банк і суми пенсії та грошової допомоги одержуються за дорученням більш як один рік або взагалі не одержуються з поточного рахунку більш як один рік, то уповноважений банк зобов’язаний повідомити про це відповідний орган Пенсійного фонду або орган соціального захисту населення не пізніше 28 числа місяця, в якому виникли такі обставини. 

Одержувач до цього строку повинен подати нову заяву до органу Пенсійного фонду або органу соцзахисту і зробити це особисто. Заява приймається за умови пред’явлення паспорта громадянина України або іншого документа, що посвідчує особу і підтверджує її вік, та документа, визначеного законодавством, для з’ясування місця її проживання.

Якщо це не зробити, Пенсійний фонд припиняє перерахування пенсії та грошової допомоги на поточний рахунок банку та проводить виплату через пошту за зазначеним у заяві місцем фактичного проживання одержувача. 

Важливо! Під час першого використання доручення на виплату пенсії довірена особа не звертається в управління Пенсійного фонду. Органи Пенсійного фонду України не здійснюють посвідчення доручень, не проставляють на них жодних відміток.

Автор:
Ірина Мнішек
Теги: