Як працює сільська бібліотека Сахновщини в умовах війни

01.07.2024 16:50 Суспільство
Огіївська бібліотека-філія сімейного читання/фото: Алла Тоцька Огіївська бібліотека-філія сімейного читання/фото: Алла Тоцька

Огіївська бібліотека-філія сімейного читання, що в Сахновщинській громаді, проводить різні заходи для мешканців, популяризує українську мову та виступає справжнім осередком духовності й культури.

Як розповіла кореспондентці медіа «Слобідський край» завідувачка бібліотекою Алла Тоцька, заклад відвідують близько 480 читачів, у тому числі 97 дітей.

Огіївська бібліотека-філія сімейного читання/фото: Алла Тоцька

Роботи дітей для Захисників/фото: Алла Тоцька

«При бібліотеці діє гурток "Творчі долоньки", де ми створюємо сувеніри, поробки, магніти, гіпсові фігурки для військових. Проходять майстер-класи та виставки наших місцевих вишивальниць, народознавчі години, опен-ейр (заходи на свіжому повітрі), флешмоби. Обов'язково проводяться заходи та години пам'яті до всіх визначних дат та подій. Також беремо участь у благодійних концертах», – каже Алла Тоцька.

Огіївська бібліотека-філія сімейного читання/фото: Алла Тоцька

Популяризують українську книгу/фото: Алла Тоцька

Також у бібліотеці вчать любити і поважати книгу. З метою збереження фондів підручників та художньої літератури працює «Книжкова лікарня», де надається «перша допомога» постраждалим книгам.

Огіївська бібліотека-філія сімейного читання/фото: Алла Тоцька

Вчилися «лікувати» книги/фото: Алла Тоцька

«У червні провели практичне заняття з «лікування» книг – розповіли, як берегти книгу та правильно користуватися нею. Ознайомили своїх постійних користувачів з основними правилами ремонту. За допомогою ножиць та клею діти «лікували» книги», – каже завідувачка бібліотекою.

За словами Алли Тоцької, основною проблемою бібліотеки є те, що вона не поповнюється новими книгами. Тож тут шукають благодійників, які б допомогли вирішити це питання.

Огіївська бібліотека-філія сімейного читання/фото: Алла Тоцька

У бібліотеці зробили ремонт/фото: Алла Тоцька

Донедавна ще однією проблемою був ремонт. «Але за сприяння керівника СВК «Україна» Миколи Мосієнка, котрий надав матеріали для косметичного ремонту, та допомоги батьків це питання вдалося вирішити. Востаннє приміщення ремонтували майже 20 років тому», розповіла завідувачка бібліотекою Алла Тоцька.

Раніше ми писали, що у Харкові з початку повномасштабного вторгнення бібліотеки стали центрами навчання та психологічної підтримки для багатьох людей, які залишилися у місті.

Оперативні новини читайте в нашому Telegram

Автор: Надія Янінович