Банкноти у 500 гривень виводять з обігу

07.08.2024 17:20 Суспільство

Нацбанк України з 1 серпня почав виводити з обігу банкноти номіналом у 500 гривень старого зразка. Як їх відрізнити та чи потрібно терміново обмінювати?

 Національний банк почав вилучати  з обігу банкноти номіналом 500 гривень випуску 2003–2007 років, тобто  старого зразка. Мета – поступова їх заміна на банкноти сучасного покоління, зразка 2014 року та наступних  років випуску, які мають надійніший захист. 

Відрізнити старі банкноти нескладно: портрет Григорія Сковороди там розташований зліва. 

При цьому нікуди терміново бігти та обмінювати старі банкноти не потрібно: вони залишатимуться дійсним платіжним засобом. Громадяни без обмежень зможуть продовжувати ними розраховуватися – наголосили у НБУ.

Водночас там розповіли про те, як це відбуватиметься:

  •  банки України не видаватимуть із кас такі банкноти за всіма видами готівкових операцій;
  •  Національний банк припинить підкріплювати такими банкнотами каси банків.

Як наслідок, потрапляючи в банки, банкноти номіналом 500 гривень старого зразка не будуть більше повертатися в обіг, а вилучатимуться з обігу та передаватимуться до Національного банку для подальшого їх перерахування та утилізації.

Таким чином,  заміна банкнот номіналом 500 гривень старого зразка на сучасні, з посиленою системою захисту, не вплине на готівкові розрахунки громадян.

Довідково. Банкноти номіналом 500 гривень кілька років поспіль залишаються найпоширенішими у готівковому обігу. Станом на 1 липня їх було 28,3 % від загальної кількості в обігу. 

Раніше ми писали, що термін дії карток Ощадбанку продовжено на пів року

Ми писали також, що Харківщиною курсує мобільний банк 

Автор:
Ірина Мнішек