Безвідсоткові кредити для забезпечення доступу до електрики: пропозиція від уряду

16.07.2024 11:59 Суспільство
Фото: "Слобідський край" Фото: "Слобідський край"

Уряд пропонує безвідсоткові кредити для домогосподарств, які бажають установити сонячні або вітрові електростанції. Також є пільгові пропозиції для ОСББ та бізнесу. 

Кабінет Міністрів затвердив умови надання фінансової державної підтримки тим людям, які хочуть установити у власних домогосподарствах генеруючі установки, що виробляють електричну енергію з альтернативних джерел.

По суті, кожен з громадян, хто бажає купити сонячні, вітрові електростанції разом із системами накопичення електроенергії, може отримати безвідсотковий кредит. Держава повністю компенсує відсоткову ставку. 
Сума кредиту може складати до 480 тисяч гривень на придбання та встановлення гібридної системи електропостачання. Термін кредитування – 10 років.

Також Уряд розширив можливості державної програми «Доступні кредити 5-7-9%». Тепер її коштом об’єднання співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) та житлово-будівельні кооперативи (ЖБК) зможуть купувати та улаштовувати генеруючі установки, що виробляють електричну енергію з альтернативних джерел, а також установки зберігання електричної енергії і допоміжне обладнання.

На ці напрями ОСББ та житлово-будівельні кооперативи зможуть отримати кредит до 5 млн грн терміном до 5 років під 7 % річних. Програма працюватиме в комбінації з програмою «ГрінДІМ». ОСББ та ЖБК у рамках цієї програми зможуть отримати до 70 % вартості проєкту після його облаштування. Для цього вони повинні подати заявку до одного із 46 банків, які співпрацюють з державою за програмою «Доступні кредити 5-7-9%», та надати пакет необхідних документів, установлених банком.

Програма пільгового кредитування для ОСББ та ЖБК запрацює з 20 липня.

Для бізнесу є інша можливість – розширення програми «Доступні кредити 5-7-9%» на купівлю та встановлення електрогенераційних установок, які працюють на газу. Зокрема, можна придбати і встановити газотурбінні, газопоршневі та біогазові генераційні установки. Максимальна сума відповідного пільгового кредиту становить до 150 млн гривень, а термін кредитування – до 10 років.

Раніше ми писали, що посвідчення УБД тепер можна буде оформити на порталі Дія

Нагадаємо також, що Уряд виділив понад 2,5 мільярда гривень Харківщині для встановлення модульних котелень та газогенераторів.

Оперативні новини читайте в нашому Telegram

Автор:
Ірина Мнішек