Чи готові громади Харківщини до відкриття шкіл

12.07.2023 09:21 Суспільство
Джерело: nus.org.ua Джерело: nus.org.ua

У соцмережах серед жителів Харківщини розгорнулися гарячі дискусії стосовно того, чи можна вже починати офлайн-навчання. «Слобідський край» дізнався в громадах області, чи готові їхні навчальні заклади відчинити двері для дітей у новому навчальному році.

У деяких громадах Харківщини облаштуванням укриттів у навчальних закладах зайнялися ще задовго до рішення Ради оборони області про дозвіл на офлайн-навчання. Частина ТГ й досі перебуває під щоденними обстрілами, а їх школи – зруйновані. За інформацією ХОВА, загалом у закладах освіти в області нараховується 502 укриття.

Проводять капітальні ремонти

У Краснокутській громаді наразі готуються робити капітальні ремонти підвальних приміщень у всіх навчальних закладах. Уже відремонтовано укриття Краснокутського ліцею № 1, воно розраховане на 350 учнів. Також закінчені ремонтні роботи під приміщенням дитячого садка.

– Якщо комісія дозволить, то ми запустимо ці заклади в роботу. Обов’язково ми відремонтуємо підвальні приміщення в наших опорних школах у Краснокутську, селах Мурафа, Козіївка та Колонтаїв. На найближчій сесії будемо розглядати питання стосовно фінансування, – зазначила очільниця Краснокутської громади Ірина Карабут.

Для двох навчальних закладів ТГ планують закупити мобільні укриття. У Мурафському ліцеї ж будуть ремонтувати підвальне приміщення адмінбудівлі старостинського округу, воно розташоване поруч. Так само і в Пархомівському ліцеї – там відремонтують укриття у будівлі колишнього інтернату, яке розташоване поруч з навчальним закладом.

– У нас буде змішана форма навчання. З батьками всіх закладів освіти ми провели збори, вони висловили своє бачення, а ми своє. Протягом місяця ми вирішимо, як саме будемо працювати, – розповіла Ірина Карабут.

У Коломацькій ТГ офлайн-навчання планують проводити лише за заявами батьків. У навчальних закладах громади є укриття, які раніше були визначені придатними. Утім Коломацький селищний голова Володимир Гуртовий переживає, що вимоги до найпростіших укриттів можуть змінитися.

– Ми не знаємо, які вимоги поставить обласний відділ освіти, щоб пустити дітей до шкіл. Можуть бути такі умови, які ми просто не зможемо виконати, – зазначив Володимир Гуртовий.

Наразі, за словами очільника громади, Коломаччина готова до офлайну на 80 %.

Працюють над відновленням офлайн-навчання і в Балаклійській громаді. За словами начальника міської військової адміністрації Віталія Карабанова, із 14 навчальних закладів практично всі мають пошкодження різного ступеня.

– Якщо ми зможемо підготувати укриття та нам дозволять, то офлайн-навчання почнеться, – зауважив Віталій Карабанов.

Водночас він повідомив, що Волохово-Ярська, Петрівська, Новогусарівська, Асіївська та Вербівська школи знищені повністю. У Лозівській громаді поки що не можуть точно сказати, скільки шкіл готові до відкриття.

– Наші освітяни та підрозділи, які відповідають за укриття, тільки починають опрацьовувати всю інформацію. На апаратній нараді міський голова поставив завдання працювати над цим. Цифр і фактів поки що немає. Хотілося б, щоб діти пішли до шкіл, але перше питання – це їх безпека, – сказав секретар Лозівської міської ради Юрій Кушнір.

У Чугуївській ТГ 11 липня під час наради із директорами навчальних закладів, яку провела начальник Чугуївської МВА Галина Мінаєва, було вирішено, що навчальний рік у громаді відбудеться в онлайн-режимі.

Працюють над розробкою проєктів укриттів

Двері навчальних закладів у Зачепилівській громаді цьогоріч не відкриються. Навчання буде проводитися дистанційно, бо в школах немає укриттів.

– Найперше для нас – це безпека дітей. Наразі ми займаємося проєктно-кошторисною розробкою капітального будівництва бомбосховища у Зачепилівському ліцеї та реконструкції підвальних приміщень у Бердянці та Чернещині. З 1 вересня в нас буде тільки онлайн-навчання. Будівництво до цього моменту не завершиться, воно тільки на етапі планування. Є велике бажання, щоб діти навчалися в школах. Сподіваємося, що із серпня-вересня розпочнеться будівництво та реконструкція укриттів, а наступного року діти підуть до навчальних закладів, – поділилася очільниця Зачепилівської громади Олена Петренко.

Укриттів немає і в ліцеях Малинівської громади, а Мосьпанівський ліцей узагалі зруйновано. Наразі у ТГ дистанційно навчаються до 600 дітей.

– У нас є дитячий садок з гарним укриттям, думаємо хоча б одну групу зможемо відкрити. Утім лише за згодою батьків та обласного відділу освіти. А по ліцеях питання поки що відкрите, бо укриттів там немає, – сказав начальник Малинівської СВА Микола Семер’янов.

У Роганській громаді з шести навчальних закладів, включно з дитячими садками, лише одна школа має найпростіше укриття – тут працюють над його ремонтом. Наразі у трьох школах ТГ дистанційно навчаються 1254 учні.

– Ми працюємо над розробкою проєктно-кошторисної документації для нового укриття в селищі Рогань. Але поки що не розуміємо, чи зможемо знайти для цього фінансування. Тож працюємо хоча б над тим, щоб була документація. Звичайно, дітки скучили за офлайн-навчанням, особливо це важливо для перших класів. Утім, поки що ми вважаємо, що безпекова ситуація дозволяє проводити лише дистанційне навчання, – зазначила начальниця Роганської СВА Марія Черненко.

Не планують вводити офлайн-навчання і в школах Дергачівської  громади. Тут лише працюють два класи безпеки, один з них – зі спортивним нахилом.

– У зв’язку з тим, що наша громада межує з державою-агресором, можливість відкриття навчальних закладів на нашій території не розглядається. Лише проведення онлайн-занять, – зауважив начальник відділу інформаційної роботи Дергачівської міськради Олександр Кулік.

Водночас начальник Дергачівської МВА Вячеслав Задоренко повідомив, що в укритті одного з дитячих садочків міста завершуються ремонтні роботи. Заклад має запрацювати у цьому році.

Поблизу кордону

Питання відновлення офлайн-навчання наразі не стоїть і в Циркунівській громаді. Як зазначив начальник Циркунівської СВА Микола Сікаленко, розбито обидва ліцеї, наразі близько 800 дітей навчаються дистанційно. Про відновлення цих закладів зараз мови і не йде.

З 1 вересня не відкриються навчальні заклади й у Старосалтівській громаді. Тут з трьох шкіл – дві знищено, до того ж одна з них опорна. Наразі в опорній школі Старого Салтова дистанційно навчається близько 700 дітей.

– Ці школи не придатні взагалі для навчання. До того ж ми не так далеко від кордону, це небезпечно, – пояснив начальник Старосалтівської СВА Антон Палєй.

Ще одна громада, яка, найімовірніше, цьогоріч не відкриє двері навчальних закладів, – Золочівська. Її прикордоння практично щодня перебуває під обстрілами.

– У Золочівській гімназії укриття немає. Наразі ми готуємо проєктно-кошторисну документацію, але розуміємо, що не встигнемо до 1 вересня зробити ці потужні роботи, – поділився начальник Золочівської СВА Віктор Коваленко.

У тих навчальних закладах, що мають укриття, наразі визначають можливість допущення дітей. Якщо в них необхідно провести ремонт – громада готова до цих робіт. Наразі дистанційно на Золочівщині навчається 2200 дітей, з них півтори тисячі проживають на території громади.

У Вільхуватській громаді були б готові розпочати офлайн-навчання, якби не обстріли.

– Найважливіша перепона – безпекова ситуація, обстріли не дозволять нам відправити дітей у школи, – сказав начальник Вільху­ватської СВА Євген Шаповал. 

Нагадаємо, враховуватиметься і думка батьків – вони можуть написати заяву щодо бажаного формату освіти. 

Нагадаємо, у Україні презентували онлайн-мапу медзакладів, де можна отримати психологічну та спеціалізовану допомогу з ментального здоров'я. Це онлайн-мапа «Надавачі медичної допомоги за напрямом: Психологічна та психіатрична допомога».

Нагадаємо також, що 7 липня під час засідання Ради оборони скасували заборону на проведення масових та культурно-розважальних заходів на території Харківської області.

Головні події Харківська область читайте на нашому сайті.