Чи продовжать пенсіонерам виплати від ООН

02.07.2024 11:50 Суспільство
Фото: porady.org.ua Фото: porady.org.ua

Мова йде про виплати, які отримують пенсіонери, що проживають у зоні бойових дій та мають низькі пенсії.

У серпні минулого року Мінсоцполітики, Пенсійний фонд і Всесвітня продовольча програма ООН (ВПП ООН) ініціювали спільний проєкт, мета якого – об’єднати зусилля в наданні українським громадянам грошової підтримки від міжнародних гуманітарних організацій. Зокрема, підтримати пенсіонерів, які проживають у зоні бойових дій, мають низьку пенсію та не отримують інших грошових допомог від міжнародних організацій. 

Наразі вирішено питання з продовженням цих виплат до грудня 2024-го включно. Надалі питання продовження виплат вирішуватиметься донорами залежно від наявного фінансування.

Додаткова грошова допомога зараз надається пенсіонерам, які отримують пенсію, меншу за 3250 грн, і проживають на територіях активних або можливих бойових дій та які не отримували після 1 березня 2023 року додаткових грошових виплат від міжнародних організацій та/або допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам.

Спеціально звертатись за призначенням додаткової виплати не потрібно. ВПП ООН спрямовує кошти пенсіонерам на підставі інформації, вже наявної у базах даних Пенсійного фонду. А виплата проводиться або на банківську картку, або через відділення Укрпошти (для пенсіонерів, які отримують пенсію через АТ «Укрпошта»).


Довідка
Наразі програма фінансується ВПП за кошти Німеччини, Норвегії, Фінляндії, Європейського Союзу та приватних донорів. Від серпня 2023 року такою допомогою охоплена понад 421 тисяча пенсіонерів, які проживають на територіях активних або можливих бойових дій. Сукупний обсяг такої підтримки від ВПП ООН – уже понад 1,68 млрд грн.

Раніше ми писали про додаткові виплати евакуйованим на Харківщині

Також ми писали про виплати до Дня Незалежності цьогоріч: хто та яку суму отримає.

Оперативні новини читайте в нашому Telegram

Автор: Ірина Мнішек