Чому спека руйнує графіки відключень: енергетики Харківщини відповіли на найпопулярніші запитання

17.07.2024 13:52 Суспільство

Енергетики відповіли на запитання, чому під час аномальної спеки не дотримуються графіки відключень електроенергії та що відбувається з енергосистемою Харківської області зараз.

Про це повідомляє «Слобідський край» з посиланням на АТ «Харківобленерго».

«Чому не дотримуються графіки відключень світла?»

Через численні атаки і пошкодження об'єктів розподілу та генерації у Харківській та інших областях відчувається серйозний дефіцит електроенергії. Тому, аби втримати баланс в енергомережі, енергетики вимушені застосовувати графіки погодинних відключень. Окрім цього, Україна майже щодня імпортує електроенергію із сусідніх країн.

«Як впливає спека на енергосистему?»

Аномальна спека, яка накрила Україну останнім часом, значно ускладнила і так непросту ситуацію в енергетиці. З кожним днем навантаження на енергооб'єкти почали зростати, що призвело до нових аварій та виведення електрообладнання з ладу.

Для того щоб виконати ремонтні роботи, енергетикам потрібен час, а це у свою чергу потребує ще більших обсягів відключень.

«Як та чому вводяться додаткові відключення світла?»

Під час кожної аварії від регіональної диспетчерської служби до обленерго надходить розпорядження щодо екстреного введення додаткових обмежень. На цю вимогу протягом декількох хвилин диспетчери зобов'язані вимкнути певну кількість споживачів. 

«Чи може вплинути аварія в іншій області та тривалість відключень на Харківщині?»

Аварійна ситуація може трапитися будь-де, не обов'язково в Харківській області. А оскільки ми є частиною Об'єднаної енергосистеми України, аварія у сусідньому регіоні з великою вірогідністю може вплинути на обсяг, час та тривалість відключень у нас.

«Які ще причини можуть призвести до відхилень у графіках?»

Відхилення у графіках також можуть виникати через загрозу обстрілів, оскільки під час повітряної тривоги персоналу заборонено перебувати на енергооб'єктах. Тому якщо у цей період має відбутися увімкнення певної групи споживачів, воно може затягнутися на невизначений час.

Енергетики зазначили, що після масштабних атак на енергетику, а також під час аномальних погодних умов забезпечити чітке виконання графіків погодинних відключень практично неможливо.

– Диспетчери, електромонтери, інженери, водії та всі інші працівники енергетичних підприємств так само є споживачами електроенергії, як і ви. І в їхніх домівках також вимикають світло і за графіком, і поза ним. Тому закликаємо вас, шановні споживачі, набратися терпіння та з розумінням поставитися до поточної ситуації, – йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, цієї зими в Україні очікується важка ситуація з електроенергією. Існує вірогідність, що світло вмикатимуть лише на 6-7 годин на добу.

Оперативні новини читайте в нашому Telegram