Допомога вразливим групам населення за підтримки USAID

Promo
24.06.2024 18:01 Суспільство
Проєкт USAID «Підтримка реформи охорони здоров’я» Проєкт USAID «Підтримка реформи охорони здоров’я»

20 громад Харківської області розпочали роботу над створенням мультидисциплінарних команд для надання комплексних послуг представникам уразливих груп населення. 

Мультидисциплінарний підхід передбачає взаємодію фахівців з різних галузей: сімейних лікарів та медичних сестер, лікарів інших спеціальностей, соціальних працівників, психологів. Впровадження даного підходу забезпечить надання скоординованої комплексної допомоги (медичної, психологічної, соціальної), яка орієнтована на конкретні потреби людини та організацію відповідного догляду. 

Консультаційний супровід впровадження мультидисциплінарного підходу в області здійснюють експерти ТОВ «КБС Старт» у рамках Програми «Відновлення доступу населення до медичної допомоги» за підтримки Проєкту USAID «Підтримка реформи охорони здоров’я».

У рамках роботи громад будуть створені 10 стаціонарних та 5 мобільних мультидисциплінарних команд, які забезпечуватимуть інтегрований догляд людям зі складними комплексними потребами у віддалених населених пунктах області. Мультидисциплінарні команди надаватимуть послуги населенню Безлюдівської, Біляївської, Богодухівської, Валківської, Височанської, Зачепилівської, Зміївської, Ізюмської, Коломацької, Красноградської, Люботинської, Наталинської, Олексіївської, Первомайської, Печенізької, Південноміської, Пісочинської, Слобожанської, Солоницівської та Чугуївської територіальних громад на базі п’ятнадцяти центрів первинної медичної допомоги, що обслуговують дані громади.

«В умовах, коли в окремих громадах Харківської області знищено або пошкоджено медичні установи, відчувається дефіцит медичних кадрів через загострення безпекової ситуації, суттєво збільшилася чисельність населення через ВПО, саме впровадження мультидисциплінарного підходу на рівні первинної медичної допомоги за рахунок його гнучкості та адаптивності є ефективною відповіддю на визначення потреб уразливих груп населення і надання їм якісних медичних послуг. Надихнувшись досвідом колег, які вже запроваджували подібні ініціативи у своїх громадах, сподіваємося, що нам також вдасться імплементувати мультидисциплінарний підхід для залучення та утримання людей у системі медичної допомоги», – висловилася щодо впровадження мультидисциплінарного підходу заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів Первомайської міської ради Ірина Бомко.

Проєкт USAID «Підтримка реформи охорони здоров’я»

Планується створити 10 стаціонарних та 5 мобільних мультидисциплінарних команд

Формування мультидисциплінарних команд у громадах Харківської області розпочалося в рамках конференції «Відновлення послуг з охорони здоров’я на рівні громади», яка проходила 6–7 червня 2024 року в м. Києві. У заході взяли участь керівництво Офісу Президента України, Міністерства охорони здоров’я України, Національної служби здоров’я України, Міністерства соціальної політики України, Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України, керівники органів місцевого самоврядування, соціальної сфери та охорони здоров’я. Управлінці, відповідальні за загальну координацію на рівні громади, керівники медичних та соціальних закладів взяли участь у практичному навчанні щодо впровадження мультидисциплінарного підходу: проаналізували наявні в їх громадах ресурси та бар’єри, обговорили можливі моделі впровадження інтегрованого підходу, зважаючи на адміністративно-територіальні особливості. Надалі на громади чекає формування мультидисциплінарних команд, оформлення відповідних нормативних документів, навчання та запуск нового виду послуг для своїх мешканців.

Проєкт USAID «Підтримка реформи охорони здоровʼя» – це проєкт міжнародної технічної допомоги, спрямований на підтримку реформування та відновлення системи охорони здоровʼя України за фінансового сприяння уряду США. Мета Проєкту – розбудова прозорої, підзвітної та ефективної системи охорони здоровʼя, здатної задовольняти актуальні потреби населення України. Шляхом підтримки медичної реформи та цифрової трансформації охорони здоров’я Проєкт сприяє боротьбі з корупцією в медичному секторі та покращує доступ українців до високоякісних медичних послуг. На сьогодні діяльність сфокусована на відновленні системи охорони здоров’я для забезпечення безперервності надання медпослуг, зменшення рівня захворюваності та зміцнення стійкості системи у протистоянні викликам війни.

Оперативні новини читайте в нашому Telegram