Доставка ліків на деокуповані та прифронтові території: Укрпошта запускає новий проєкт

04.01.2024 10:08 Суспільство

​​«Укрпошта-Ліки» – це проєкт, мета якого дати людям можливість отримувати лікарські засоби на деокупованих та прифронтових територіях. Зокрема, у мобільних відділеннях, або у вже існуючих поштових стаціонарних.

Як повідомили у Мінреінтеграції, на міжвідомчій нараді було обговорено реалізацію проєкту «Укрпошта-Ліки», пише «Слобідський край».

Мова йшла про впровадження проєкту на деокупованих і прифронтових територіях. Уже з 1 лютого планується зробити пілотний запуск ініціативи. Щоб це зробити, АТ «Укрпошта» отримає ліцензію на продаж лікарських засобів в існуючих поштових стаціонарних або мобільних відділеннях

Це дозволить розв’язати проблему доступних ліків по всій території України вже у першій половині 2024 року.

Наразі триває пошук належного приміщення для відкриття першого ліцензованого складу в Києві. Окрім того, проходить набір фармацевтів, оскільки відпускати нерецептурні та рецептурні ліки має право лише спеціаліст. Як зазначили у Мінреінтеграції, також для оформлення запитів від громадян планується впровадити гарячу лінії.

– Громадяни чекають на наші рішення. Часто через бойові дії та постійні ворожі обстріли наші люди позбавлені доступу до найнеобхіднішого, зокрема ліків. Я дякую всім, хто опікується проблемами людей на прифронтових територіях. Для них це дуже важливо, – наголосила віцепрем’єр-міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук.

Укрпошта-ліки

З 1 лютого в Україні планують зробити пілотний запуск ​​проєкту «Укрпошта-Ліки» / Фото: Укрпошта

Раніше ми писали, як переселенцям отримати медичну допомогу чи електронний рецепт на рецептурні ліки. Унаслідок війни частина українців була змушена змінити місце свого проживання та втратила звʼязок зі своїм сімейним лікарем. МОЗ надає декілька рекомендацій, як своєчасно отримати медичну допомогу  внутрішньо переміщеним українцям та, зокрема, як отримати електронний рецепт на ліки.

Нагадаємо також, у відділеннях Укрпошти пенсіонери Харківщини мають змогу отримати безоплатно енергозберігаючі лампи. Це можуть зробити і ті люди, які проживають у сільській місцевості.