Невідомі жири та небезпечні дріжджі виявили в сирках із харківських магазинів

22.01.2020 13:04 Суспільство
фото: twit.su фото: twit.su
Експерти перевірили якість сирків, що продаються в супермаркетах Харкова. Для експертизи взяли дев’ять зразків від різних виробників. Як показало лабораторне дослідження, лише три з них відповідали нормам.

На харчову експертизу до фахівців ДП «Харківстандартметрологія» потрапила продукція дев’яти українських виробників з Дніпропетровської, Полтавської, Миколаївської, Черкаської, Харківської, Київської областей:

1. Маса сиркова «Селянська» з родзинками 4,5 % жиру ТМ «Заречье»;
2. Десерт сирковий «Вершковий» 5 % жирності ТМ «Фанні»;
3. Десерт сирковий з джемом «Вишня» 5 % жиру;
4. Сирок глазурований 23 % жиру з ароматом ванілі ТМ «Злагода»;
5. Сирок солодкий глазурований 26 % жиру з ароматом ваніліну ТМ «Волошкове поле»;
6. Десерт сирковий з наповнювачем «Ягідне морозиво» 3,2 % жиру ТМ «DANONE»;
7. Сирок глазурований з кокосовою стружкою 15 % жиру ТМ «Чудо»;
8. Сирок глазурований «Люкс» із курагою 20 % жиру;
9. Сирок солодкий «Дитячий смак» з ароматом ванілі 15 % жиру ТМ «Гармонія». 

Читайте також: Експертизу сирів провели в супермаркетах Харкова

– Результати експертизи показали, що з дев’яти протестованих зразків шість не відповідали вимогам нормативно-правових актів України за фізико-хімічними показниками, наявністю рослинного жиру, мікробіологічними показниками або маркуванням. Це маса сиркова «Селянська» з родзинками 4,5 % жиру ТМ «Заречье», сирок глазурований «Люкс» із курагою 20 % жиру, сирок солодкий «Дитячий смак» з ароматом ванілі 15 % жиру ТМ «Гармонія», десерт сирковий «Вершковий» 5 % жирності ТМ «Фанні», десерт сирковий з джемом «Вишня» 5,0 % жиру, десерт сирковий з наповнювачем «Ягідне морозиво» 3,2 % жиру ТМ «DANONE», – повідомив генеральний директор ДП «Харківстандартметрологія» Володимир Величко.

Зокрема, за його словами, виробник сирка глазурованого «Люкс» із курагою 20 % жиру відверто сфальсифікував свою продукцію. Випробування виявили наявність рослинних жирів і невідповідність за масовою часткою жиру, відсоток якого виробник зазначив на маркуванні: при нормі 20 % було виявлено 28 % жиру невідомого походження.

– Молочний жир – доволі дорогий компонент усіх молочних продуктів. Саме тому серед чималої кількості виробників виникає спокуса замінити дорогу сировину більш дешевою, проте не завжди якісною. Одним з найпоширеніших способів фальсифікації молочної продукції є заміна молочного жиру на більш дешевий рослинний. Найчастіше виробники використовують олії тропічного походження: пальмову, кокосову – та замінники сухих вершків на рослинній основі. Проте такий продукт повинен називатися вже не молочним, а молоковмісним, – пояснив експерт. 

Читайте також: Алергени у харчах – де містяться і як повинні маркуватися

Також результати випробувань показали невідповідність сирка глазурованого «Люкс» із курагою 20 % жиру, маси сиркової «Селянська» з родзинками 4,5 % жиру ТМ «Заречье», сирка солодкого «Дитячий смак» з ароматом ванілі 15 % жиру ТМ «Гармонія» за завищеною кількістю дріжджів в 1 г продукту. За словами генерального директора ДП «Харківстандартметрологія», вживання такої продукції може бути небезпечним для здоров’я.

Крім того, експерти виявили, що на маркуванні десерту сиркового «Вершковий» 5 % жирності ТМ «Фанні» у складі не було зазначено кількість сиру кисломолочного, використаного під час виробництва, оскільки цей інгредієнт зазначений у назві продукту. Так само на етикетці десерту сиркового з джемом «Вишня» 5 % жиру у складі не було зазначено кількість джему «Вишня».

– На маркуванні нанесено напис: «Ми використовуємо тільки натуральні інгредієнти – молоко, закваска, вишня» та нанесено яскраві малюнки, у тому числі зображення цілих ягід вишні. Згідно з інформацією на маркуванні про склад продукту, десерт включає джем «Вишня», який є складним інгредієнтом і містить як ягоди вишні, так і ароматизатор «Вишня». Таким чином, нанесена інформація може вводити в оману споживача щодо складу продукту, – зауважив Володимир Величко.

Схожий недолік експертиза виявила й у маркуванні десерту сиркового з наповнювачем «Ягідне морозиво» 3,2 % жиру ТМ «DANONE». Там у складі не було зазначено кількість сиру кисломолочного, використаного під час виробництва продукту, оскільки цей інгредієнт зазначений у назві.

А от етикетка сирка глазурованого «Люкс» із курагою 20 % жиру не відповідала вимогам Технічного регламенту щодо деяких товарів, які фасують за масою та об’ємом у готову упаковку.

– На маркуванні було нанесено знак відповідності упакованої одиниці (е) заввишки менше ніж 3 мм. Поряд зі знаком відповідності зазначено номінальний вміст продукту в грамах, відображений цифрами, висота яких менша ніж 3 мм, – пояснив експерт.

Читайте також: Перевіряємо якість сметани в домашніх умовах