Евакуація на Харківщині: куди звертатися та на що розраховувати

30.07.2024 17:32 Суспільство
Фото: ХОВА Фото: ХОВА

У Харківській області триває евакуація з небезпечних громад. Нещодавно російська пропаганда вигадала черговий фейк про відмову влади евакуювати літніх людей, мовляв, вивозять лише дітей. Але це не відповідає дійсності. «Слобідський край» дізнався, як охочим можна евакуюватися та що вони отримають. 

75-річний Віктор Струщенко – переселенець з Вовчанська. Разом з дружиною вони евакуювалися до Харкова понад рік тому. Чоловік працював директором школи, а потім приватним підприємцем, а жінка – стоматолог-хірург у місцевій лікарні. У лютому 2023 року в будинку, де мешкало подружжя, не було газу, опалення, а потім відключили й воду, аби не померзли труби. Чоловік розповідає, що спочатку набирав воду біля дому в колонці та носив її на п’ятий поверх. 

– Дружина працювала в лікарні, та головний лікар запропонував їм переселитися в лікувальний корпус. Вона переселилася, а я ще півтора місяця терпів, а потім не витримав і теж туди поселився. Ми там місяць пожили, а потім почалися сильні обстріли та бомбардування. Лікарню перевели в село Бугаївка, ну а ми вирішили евакуюватися в Харків, – розповідає Віктор.

Подружжя зателефонувало волонтерам, і вже через два дні їх вивезли з міста. А в Харкові допомогли з оформленням документів, поселенням і надали всі необхідні речі. 

– Ми взяли лише дві сумочки невеличкі з найнеобхіднішим. Волонтерам величезна вдячність, вони під під’їзд приїхали й прямо під гуртожиток привезли. У Харкові нам одразу виписали довідки, що ми переселенці, оформили нам щомісячні як ВПО, ще нам міжнародні організації давали виплати. У нас із дружиною пенсії невеликі, але виручає те, що ми за комунальні зараз не платимо. Кімнату дали у студентському гуртожитку. Комендант молодець, з розумінням ставиться, піклується. Волонтери нам допомагають з першого ж дня й понині, привозять гуманітарку – продукти, засоби гігієни, все необхідне. У нас у Вовчанську квартира велика чотирикімнатна, з балконом, з лоджією, з усією технікою, а тут у нас кімнатка невеличка. Спочатку було незвично, але ми раді та вдячні, що хоч так, – ділиться чоловік.

Віктор каже, що зараз часто спілкується із земляками з Вовчанська, які евакуювалися в Харків. Причини, з яких люди зволікали з евакуацією, банальні, зазначає пенсіонер, – важко залишити своє майно й те, що роками наживали. Але й жити під щільними ворожими обстрілами зараз у Вовчанську неможливо.

– Нам дуже пощастило, що ми ще тоді виїхали, бо наші земляки, які виїхали після 10 травня, кажуть, що там зараз страшне, неможливо просто там залишатися, там страшні бої йдуть. Хто там лишається – живуть у підвалах. Ну й ніяких магазинів, аптек, лікарні – нічого, все розбите. Ми з дружиною нещодавно дивилися відео в телефоні з Вовчанська – і там будинок наш, одного з під’їздів узагалі немає. Тож ми зараз не знаємо, чи буде куди нам повертатися. Але одне я скажу точно, я дуже люблю Харків і харків’ян, для мене це найкраще місто та люди. Я дуже за все вдячний, – каже Віктор.

Виїжджають різні соціальні групи

«Координаційний гуманітарний центр» координує евакуацію в Харківській області з територій, наближених до лінії фронту та кордону з росією. Заявку на евакуацію можна залишити в будь-якому зручному форматі: через міську чи сільську раду або зателефонувавши на гарячу лінію 0 800 33 92 91.

– У людей, які залишають заявку, відразу уточнюють, чи потрібно їм поселення та який стан їхнього здоров’я, запропонують гуртожитки в Харкові та Харківській області. Також зараз є можливість виїхати в Закарпатську область на евакуаційному потязі. Після того, як екіпаж евакуює людей з «гарячої точки», їх привозять до транзитного пункту, де базово забезпечують: надають їжу, воду, кухонні набори, матраци, постільні комплекти тощо. А також реєструють як ВПО та на виплати від міжнародних організацій, наприклад, від ООН – 10 800 гривень. Після транзитного пункту, якщо люди вказали, що потрібно поселення, то їх вивозять у гуртожиток і поселяють безкоштовно. Якщо евакуйовані хочуть поїхати з Харківщини, то вони можуть декілька днів пожити у транзитному пункті, а після цього ми їх відвеземо на евакуаційний потяг. У Закарпатській області їх зустрінуть і довезуть до санаторію, там вони зможуть жити безкоштовно до кінця війни, – розповідає представник «Координаційного гуманітарного центру» Олег Іванов. 

Також у волонтерів є екіпажі, які вивозять маломобільних людей і людей з інвалідністю. В таких випадках рекомендують заздалегідь у громаді оформити направлення в пансіонат для більш комфортного подальшого проживання. Після поселення евакуйованим надається соціальний супровід. Якщо люди не знають, як оформити направлення у громаді, – їм допоможуть це зробити в «Координаційному гуманітарному центрі».

– Ще місяць тому найбільше евакуйованих було з Вовчанської громади, а потім із Золочівської. Ми опрацювали з громадами алгоритм і повивозили з прикордоння сім’ї з дітьми, дуже багато було із Золочівської громади. Наразі найактивніше виїжджає лівий берег Куп’янщини, продовжує виїжджати Вовчанська громада. Багато людей тримаються за свій будинок, допоки його не зруйнує ворожий снаряд. Яскравий приклад – Білий Колодязь Вовчанської громади. Останні три тижні туди прилітає по 2–4 КАБи на добу, руйнують домівки, і по 10–15 людей виїжджають хвилями, – зазначає Олег Іванов. 

Ще місяць тому великий відсоток евакуйованих складали люди літнього віку, зараз виїжджають різні вікові та соціальні групи, уточнює він.

Куди ще звертатися по допомогу

Станом на 18 липня, починаючи з 10 травня, з небезпечних громад Харківщини було евакуйовано 12 823 жителі, з них 1021 – діти.

16 липня була оголошена обов’язкова евакуація в примусовий спосіб дітей з батьками (особами, які їх замінюють, або іншими законними представниками) з ще 38 населених пунктів Вовчанської, Золочівської, Борівської та Кіндрашівської громад. Всі інші категорії населення евакуюють за їхнім бажанням.

Окрім «Координаційного гуманітарного центру«, людям допомагають міжнародні фонди та благодійні організації. Так, з евакуацією допомагає волонтерський проєкт Helping to leave. Особливу увагу в організації приділяють евакуації жінок і маломобільних людей, допомагають з адаптацією на новому місці та пошуком житла, а також психологічною та юридичною підтримкою. Звернутися по допомогу можна у кол-центр за телефоном +38 093 17 76 458. 

Асоціація HelpPeople евакуює людей з гарячих точок, надає гуманітарну допомогу та допомагає з переселенням. Телефон: +38 093 69 69 788, електронна пошта: [email protected].

Благодійний фонд «Янголи Спасіння» також допомагає евакуюватись. Звернутися до організації можна на гарячу лінію 0 800 334 620 або написати листа на [email protected].

Людям з інвалідністю й важкими захворюваннями з Харківщини та Донеччини допоможе евакуюватися в більш безпечні місця в Україні та за кордон організація Fight For Right. Для запитів на евакуацію потрібно звертатися на гарячу лінію Fight For Right 0 800 30 66 33 або надсилати заявку на пошту [email protected].

Якщо вам потрібна гуманітарна допомога, то в Харкові при територіальних центрах надання соціальних послуг продовжують працювати пункти «Допоможи ближньому». Там можна отримати одяг і взуття. Допомогу надають населенню, яке опинилось у складних життєвих обставинах, зокрема літнім людям і особам з інвалідністю, ВПО, евакуйованим з прикордонних територій. Графік роботи пунктів: понеділок – п’ятниця з 9:00 до 12:00 та з 13:00 до 15:00. Такі пункти є в кожному районі Харкова.

Волонтерське об’єднання «Хаб Вокзал» допомагає громадам по Харківській області. Воно надає гуманітарну допомогу та забезпечує логістичну підтримку для різних ініціатив і організацій. Запит на отримання гуманітарної допомоги для громади Харківщини – через гугл-форму https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScVdITzxhqeISjSekA50SLCmJ3R-2xrez_pflX-XWZSIDBsMQ/viewform.

Також у Харкові працює центр адаптації «Свій» для переселенців. Розташований він за адресою: вулиця Серпова, 4-Б. Там ВПО можуть отримати фінансову допомогу, юридичні консультації, допомогу з працевлаштування і психологічну підтримку.

Переселенцям і родинам, що опинились у складних життєвих обставинах, уже дев’ять років допомагає Благодійний фонд «Станція Харків». Гаряча лінія: 0 800 408 400. Пн – сб з 11:00 до 17:00, дзвінки безкоштовні. 

Раніше ми писали про те, що у Харківській області станом на 23 липня в безпечні місця вивезли 40 родин з дітьми з Борівської громади, 32 – з Вовчанської та 20 – з Кіндрашівської громад.