«Гвардія наступу»: бажаючі зможуть приєднатися до нової бригади «Хартія», створеної на Харківщині

12.04.2023 10:03 Суспільство
Фото: Гвардія наступу, Хартія Фото: Гвардія наступу, Хартія

В ефірі національного телемарафону заступниця Міністра внутрішніх справ України Катерина Павліченко розповіла про створення бригади «Хартія» – дев’ятої бригади «Гвардії наступу». Вона є добровольчим формування, створеним в Харківській області.

Про це повідомляє «Слобідський край» з посиланням на Кабінет Міністрів України.

На сьогоднішній день вже отримало десятки тисяч заяв від добровольців, які готові стати частиною «Гвардії наступу». Саме тому було прийнято рішення продовжити набір та створити нову бригаду у складі Національної гвардії України. Набір до лав бригади вже розпочався.

«Ця бригада буде дев’ятою у складі «Гвардії наступу» та сьомою бригадою в Національній гвардії України. Вже розпочато набір до «Хартії», заявку так само можна подати або ж через сайт Міністерства внутрішніх справ, де можна ознайомитись з більш детально з інформацією про етапи відбору, про навчання, яке буде відбуватися. Крім цього, можна ознайомитися з адресами тих ЦНАПів, які наразі працюють, де також можна подати свої документи офлайн», – розповіла заступниця Міністра внутрішніх справ України.

За її словами, рівень відбору кандидатів до «Гвардії наступу» достатньо високий, адже в ряди бійців мають бути набрані найкращі та найбільш вмотивовані громадяни.

«Дійсно, ми маємо відібрати і набрати в ряди кращих, найбільш вмотивованих та підготувати їх належним чином, базуючись на тому досвіді, який вже сьогодні має Україна, і на тому досвіді, який можуть надати наші іноземні партнери. Попри те ми розуміємо, що дійсно на тому чи іншому етапі ми маємо певні відсіви, чи то на стадії військово-лікарської комісії, коли кандидати не проходять за станом здоров'я, чи недостатній рівень фізичної підготовленості», – додала вона.

Однак, як зазначила Павліченко, ті кандидати, які все-таки мають велике бажання вступити до того чи іншого підрозділу, можуть покращити свою фізичну підготовку та долучитися до рядів штурмових бригад.

«Кожна бригада – це такий великий механізм, який включає в себе дуже багато різних спеціальностей. І люди, які приходять, добровольці, вони мають можливість навчатися виходячи зі своїх вмінь, навиків, знань та побажань працювати по тому чи іншому напрямку. Це і оператором БПЛА, розвідником, артилеристом, піхотинцем, гранатометником», – пояснює заступниця міністра.

Вона розповіла, що підготовка бійців триває кілька місяців. Спочатку вона відбувається в індивідуальному режимі, оскільки значна кількість добровольців раніше не служила в армії. Наступний етап навчань – у складі підрозділу, в якому бієць нестиме службу.

Хартія, Гвардія наступу

Нагадаємо, на Харківщині стартував набір до «Гвардії Наступу». Приєднатися до формувань кличуть умотивованих та патріотичних громадян, які братимуть участь у звільненні тимчасово окупованих територій. Варто зазначити, що кампанія – не є мобілізацією населення, а кожен доброволець зможе самостійно обрати бригаду, до якої хоче долучитися. Станом на 10 лютого в Україні близько 7 тисяч людей оформили заяви на вступ до «Гвардії Наступу». 

Записатися до підрозділів можна у 10 Центрах надання адміністративних послуг Харківської області: перелік. 

Автор:
Владислава Ткаченко