Хто має право на пенсію та соцвиплати водночас

16.09.2024 17:20 Суспільство
Фото: napensii.ua Фото: napensii.ua

Як відомо, людина не може отримувати дві пенсійні виплати водночас, але правило не поширюється на одночасне отримання і пенсії, і соціальної виплати. Це стосується деяких категорій осіб. 

Частина українців стикається зі значними фінансовими проблемами, наприклад, через втрату близьких. Такі особи потребують підтримки від держави. Як пояснили в Пенсійному фонді України, особи з інвалідністю з дитинства, які отримують державну соціальну допомогу, можуть також отримувати пенсію у зв’язку з втратою годувальника, якщо мають на це право.

Пенсія через втрату годувальника призначається лише для непрацездатних членів сім’ї померлого. Зокрема, особам з інвалідністю з дитинства – за умови, що ці громадяни перебували на утриманні померлого.

Ще однією умовою є наявність страхового стажу годувальника. Щоб членам родини призначили пенсію через втрату годувальника, він мав набути від 1 до 15 років стажу (кількість залежить від віку, коли годувальник помер). Але є винятки, коли це значення не враховується, – вони регулюються частиною 1 статті 36 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

Раніше ми писали також, як оформити пенсію 

Також ми писали: Доплата до пенсії майже 1000 гривень: хто може отримати

Автор:
Ірина Мнішек