Ідентифікація для пенсіонерів: які нові вимоги треба виконати, щоб не залишитися без пенсії

01.08.2024 17:20 Суспільство
Фото: dengi.ua Фото: dengi.ua

Згідно з новим законом змінились вимоги проходження ідентифікації для пенсіонерів. Тепер існують нові терміни для ВПО, а також додалася ще одна категорія пенсіонерів, яка повинна робити це регулярно. 

Ті пенсіонери, які мають статус ВПО та отримують пенсію через Ощадбанк, тепер повинні проходити ідентифікацію кожні пів року.

Нагадаємо, перший раз вони це повинні були зробити до 31 березня цього року. Тепер підходить друга «хвиля» ідентифікації. Її крайній термін – 30 вересня. 

Ті з ВПО, хто став пенсіонером за минуле півріччя, зроблять це вперше та проходитимуть цю процедуру також кожні пів року. 

Пройти ідентифікацію можна одним з таких способів: 

  1. Звернутися до відділення АТ «Ощадбанк» або до будь-якого зручного сервісного центру Пенсійного фонду України з документом, що посвідчує особу (паспортом громадянина України).
  2. Через особистий кабінет на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України за допомогою віддаленого кваліфікованого електронного підпису «Дія.Підпис» («Дія ID»), створеного за допомогою мобільного додатка Єдиного державного вебпорталу електронних послуг.
  3. За допомогою відеоконференцзв’язку в територіальному органі Пенсійного фонду України.

Нагадаємо, що у разі непроходження ідентифікації Пенфонд України припиняє виплату пенсії. 

Ще одна нова важлива вимога: виплата пенсії особам, які тимчасово проживають за межами України, здійснюється на поточні рахунки, відкриті в установах банків, розташованих на території України, лише за умови проходження особою фізичної ідентифікації до 31 грудня кожного календарного року – навіть якщо вони не є ВПО.

Раніше ми писали, чи продовжать пенсіонерам виплати від ООН

Також ми писали про виплати до Дня Незалежності цьогоріч: хто та яку суму отримає.

Оперативні новини читайте в нашому Telegram

Автор:
Ірина Мнішек