Ідентифікація пенсіонерів: кому, навіщо та як пройти

10.06.2024 17:20 Суспільство
Фото: weukraine.tv Фото: weukraine.tv

Навколо проходження ідентифікації пенсіонерами існує багато чуток і хибних міркувань. Кого це стосується, чи потрібно проходити її взагалі та як це зробити з найменшими витратами? 

Ідентифікація – це процедура встановлення особи одержувача пенсії. Вона стосується всіх, хто отримує пенсію або соціальні виплати. Мета ідентифікації – перевірити, чи дійсно кошти від держави отримує саме та особа, якій вони були призначені. Без проходження ідентифікації пенсію можуть тимчасово заблокувати – тобто перестати виплачувати. 

Ця норма, яка, до речі, є загальноприйнятою міжнародною практикою, існувала завжди, але більшість про це не здогадувалась. 

Зазвичай пенсіонери проходили фізичну ідентифікацію у спосіб, який не привертав уваги. Наприклад, особисто звертаючись до банку за отриманням нової пластикової картки. Або ж ідентифікацію на практиці здійснював листоноша, вручаючи пенсію.

Раніше ми писали, хто має право отримати одразу шість пенсій

Виняток на період карантину в зв’язку з Covid-19 складала тільки окрема категорія громадян – пенсіонерів, які стали ВПО до 24 лютого 2022 року. Для них норма проходження фізичної ідентифікації останні три роки не застосовувалась, але була поновлена після завершення пандемії. Для інших отримувачів пенсій і соціальних виплат вона діяла весь час.

Термін, визначений для проходження ідентифікації для пенсіонерів, які стали ВПО до 24 лютого 2022 року, вже минув, але в ПФУ повідомили, що ті з пенсіонерів, які не пройшли фізичну ідентифікацію, можуть зробити це і зараз. Також у Пенфонді наголосили, що після проходження ідентифікації пенсія буде виплачена за всі місяці, за які людина її не отримувала. 

Особисте звернення 

Вам потрібно записатися на прийом до фахівця Пенсійного фонду та в означений строк прийти до нього особисто з документами. 

Вам треба мати: 

  • – документ, що посвідчує особу (паспорт громадянина України або закордонний);
  • – платіжну картку, на яку надходить пенсія (при ідентифікації АТ «Ощадбанк»);
  • – пенсійне посвідчення.

Віддалена ідентифікація

Пройти ідентифікацію можна віддалено – через особистий електронний кабінет на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України.

Для цього вам потрібен кваліфікований електронний підпис «Дія.Підпис» («Дія ID»). Якщо у вас ще немає такого підпису, створити його можна в декілька кліків, це нескладно: 

1. Авторизуйтесь у застосунку «Дія».

2. Перейдіть до розділу меню «Дія.Підпис».

3. Натисніть «Активувати Дія.Підпис».

4. Підтвердьте особу через перевірку за фото.

5. Вигадайте 5-значний код для «Дія.Підпису».


Готово! Тепер ви можете користатися підписом. Можна зберігати його у вигляді файла на флешці або іншому змінному носії. Термін дії – 1–2 роки. 

Під час відеоідентифікації слід приготувати документ, що посвідчує вашу особу як отримувача виплати або як законного представника/помічника отримувача виплати; якщо мова йде про дитину – свідоцтво про народження дитини.

У ході відеоідентифікації працівник Фонду: 

– звіряє особу одержувача з фото, яке містить документ, що посвідчує особу власника;
– або звіряє особу законного представника/помічника з документом, що підтверджує його повноваження.
Відеофіксація проводиться таким чином, щоб відеозображення давали змогу однозначно розпізнати одержувача/законного представника/помічника та деталі ідентифікаційного документа (зокрема фото, ідентифікаційні дані, що містяться в ідентифікаційному документі).

Ідентифікація по відеозв’язку 

Для цього: 

Зайдіть на вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України. 

Натисніть на вкладку «Ідентифікація у режимі відеоконференцзв’язку» у верхній частині екрана.

На екрані з’явиться форма. Заповніть усі поля, позначені зірочкою: 

– введіть особисті дані й дані документа, що посвідчує особу; 
– вкажіть адресу електронної пошти та номер телефону (для отримання зворотного контакту від фахівців Пенсійного фонду); 
– оберіть спосіб проведення відеоідентифікації через один із запропонованих додатків: Google Meet, Signal, Skype, Telegram, Viber, WhatsApp, Zoom; 
– якщо ви потребуєте перекладу жестовою мовою або фізичного супроводу персонального помічника/асистента, вкажіть це;
– дайте згоду на передання особистих даних і натисніть «Подати заяву». 

Також ми писали, чи можливо змінити день отримання пенсії

Відеоідентифікація відбудеться в певному проміжку – не раніше ніж за 10 робочих і не пізніше ніж 30 календарних днів з дати подання заяви. Для узгодження часу та способу проведення відеоідентифікації з вами зв’яжеться працівник Пенсійного фонду України.

Автор: Ірина Мнішек