Карантин скасували, проте COVID не зник: ситуація із захворюваністю на Харківщині

04.07.2023 16:50 Суспільство
Фото: ХОВА Фото: ХОВА

За останній тиждень у Харківській області діагноз COVID було підтверджено в 110 людей. Від ускладнень померли четверо, ніхто з них не був щеплений. 

Про це під час брифінгу розповів директор Департаменту охорони здоров'я ХОВА Максим Хаустов, повідомляє «Слобідський край».

За минулий тиждень на Харківщині на COVID захворіло 110 людей.

«Я нагадую, що ковід нікуди не зник, він існує. За останній тиждень в Україні від COVID померло 19 людей, у Харківській області 4 особи. І це найвищий показник по всіх областях. Хоча вакцинація від COVID зараз перейшла в рекомендований характер, я все ж попереджаю і наполягаю на тому, щоб люди вакцинувалися. Ті, хто хоче виїхати за кордон, треба відстежувати умови країни, в яку будете в’їжджати, бо кожна країна сама вирішує, чи треба мати сертифікат», – сказав директор Департаменту охорони здоров'я ХОВА.

1 липня в Україні скасували карантин та режим надзвичайної ситуації, який тривав майже два з половиною роки. За цей час на Харківщині було зареєстровано 322 502 лабораторно підтверджені випадки захворювання на COVID-19, що становить приблизно 12,5 % населення області. 7404 людини померло.

«За цей період першою дозою зробили більше ніж 1,2 мільйона щеплень, понад 1,1 мільйона – другою дозою. Додатковою – понад 8 тисяч. Бустерну дозу отримали понад 75 тисяч людей. Усього впродовж пандемії в регіоні було здійснено понад 3,1 мільйона щеплень. Завдяки тому, що люди вакцинувалися, перебували в масках, намагалися дотримуватись дистанції, і через те, що багато населення виїхало, у нас на Харківщині поступово знизився відсоток захворюваності», – говорить Максим Хаустов.

Нині в медзакладах області є 1751 доросле ліжко для лікування COVID, з них 1417 ліжок – з потоковим киснем, 300 дитячих ліжок, з них 286 – з потоковим киснем. Хворих на коронавірус зараз приймає тільки Харківська обласна інфекційна лікарня.

«Ми зараз не можемо у всіх лікарнях, які були залучені до повномасштабного вторгнення, лікувати, тому що у нас Вовчанськ, Куп’янськ, Ізюм зараз «випали» з надання цієї допомоги. Замість цих трьох лікарень усі інші в разі необхідності зможуть повністю забезпечити ті умови, які були під час пандемії. Бригади навчені є, кисень є, ліжка є», – каже Хаустов.

Щоби не було нового спалаху захворюваності, Максим Хаустов радить вакцинуватися, в місцях скупчення людей носити маску, а під час хвороби не перебувати в колективах. Наразі в регіоні продовжують працювати 127 пунктів щеплення.

Нагадаємо, нещодавно відділення для лікування хворих на COVID у Харківській обласній клінічній лікарні вирішили закрити через низький рівень захворюваності.

5 травня Всесвітня організація охорони здоров’я скасувала статус пандемії коронавірусу COVID-19.

У квітні 37 медичних закладів Харківської області отримали гуманітарний вантаж лікарських препаратів. Загалом лікарні поповнилися медпрепаратами 72 найменувань. Зокрема, це кардіологічні, гіпер- та гіпотонічні, імуномодулюючі, діабетичні, протипухлинні, знеболювальні та інші препарати. Усі ці ліки тепер пацієнти отримуватимуть на безоплатній основі за рецептами лікарів.

Головні новини Харківська область читайте на нашому сайті.