Кав’ярні, пекарні та СТО: на Харківщині понад 500 жителів отримали гранти та відкрили власні справи

27.06.2024 10:23 Суспільство
Фото ілюстративне / Слобідський край Фото ілюстративне / Слобідський край

У Харківській області мікрогранти до 500 тисяч гривень на відкриття власної справи чи розвиток уже існуючого бізнесу в рамках програми єРобота отримали 500 підприємців.

Як передає «Слобідський край», про це на брифінгу розповів директор Харківського обласного центру зайнятості Олександр Котуков.

За словами Олександра Котукова, на отримані кошти жителі Харківщини відкривали кав’ярні, пекарні, станції технічного обслуговування автомобілів, салони краси тощо. 

– Завдяки даній програмі, грантоотримувачі створили 848 нових робочих місць. Це надало можливість спрямувати у розвиток Харківської області понад 118 мільйонів гривень. Загалом аналізуючи гранти, які у нас були до 250 тисяч гривень, то більша частина цих грантів – це сфера послуг. А ось якщо проаналізувати гранти до 500 тисяч гривень, то це виробництво товарів, – розповів він. 

Крім того, грант на розвиток власної справи можуть отримувати ветерани та члени їх сімей. При створенні одного робочого місця підприємець може отримати до 250 тисяч гривень, у разі створення двох робочих місць до 500 тисяч і до 1 мільйона у разі створення чотирьох робочих місць. Скористалися програмою 16 ветеранів та членів їх сімей Харківської області на загальну суму більш як 8 мільйонів гривень. 

Також для підприємців діють програми щодо отримання компенсації за працевлаштування внутрішньо переміщених осіб. Загальна сума сягнула понад 4,4 мільйона гривень. 

Нагадаємо, протягом січня – квітня 2024 року 4204 фізичні особи-підприємці виявили бажання відкрити власну справу та офіційно зареєстрували свій бізнес у Харкові. Також з початку року 293 ФОП, переважно з деокупованих територій, обрали Харків як нову локацію для своєї діяльності та змінили свою податкову адресу. 

Нагадаємо також, що у Харкові відновили роботу майже всі базари, зруйновані з початку війни. Зараз у всіх районах Харкова працює 48 ринків та торговельних майданчиків, на деяких базарах відкрилися заклади харчування, підприємства побутового обслуговування населення, автостоянки.

Оперативні новини читайте в нашому Telegram