Комета над Харківщиною: коли і як знайти у небі

01.10.2024 14:20 Суспільство
C/2023 A3 (Цзицзіньшань — ATLAS). Фото: uk.wikipedia.org C/2023 A3 (Цзицзіньшань — ATLAS). Фото: uk.wikipedia.org

Комету, яку астрономи виявили минулого року, найкраще можна буде спостерігати у небі Харківської області 13-15 жовтня. У подальшому це невелике небесне тіло назавжди залишить Сонячну систему.

Про це медіа «Слобідський край» розповів начальник Чугуївської спостережної станції Науково-дослідного інституту астрономії Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна, кандидат фізико-математичних наук Олександр Голубаєв.

За його словами, комету C/2023 A3 дослідники космічного простору виявили у 2023 році, тому вона отримала таку назву. Першими її спостерігали китайські астрономи з обсерваторії Цзицзіньшань. Їх спостереження підтвердили дослідники ATLAS – системи телескопів, розташованій у Південній Африці. Тож інша назва цього малого небесного тіла Цзицзіньшань-ATLAS.

Як пояснив Олександр Голубаєв, комети, подібні до цієї, наближаються відносно близько до Сонця і, якщо не руйнуються під впливом зірки, не повертаються.

– Вони мають слабко гіперболічні, тобто не замкнуті, орбіти. Лише раз потрапивши у Сонячну систему, такі комети залишають її назавжди. Комета пройшла перигелій – найближчу точку проходження біля Сонця, яка в її випадку була далекою від зірки та змогла вижити, руйнівна сила Сонця не була для неї надто потужною, – говорить вчений.

Найближче до Сонця комета наблизилася 27 вересня 2024 року на відстань приблизно 58 мільйонів кілометрів.

– Максимально до Землі комета наблизиться 12 жовтня на відносно великій відстані приблизно 70,5 мільйона кілометрів. Якщо порівнювати з відстанню від нашої планети до Місяця, це 380 тисяч кілометрів, – повідомив науковець.

Якщо дивитися із Землі, комета зараз знаходиться неподалік від Сонця, до зближення з ним спостерігалася на ранковому небі. Наразі, 13-15 жовтня, комету можна буде спостерігати на вечірньому небі десь через годину після заходу Сонця у західній частині небесного склепіння. 

– У вечірніх сутінках, коли ще світло, комету побачити буде неможливо. Шукати комету треба в напрямку заходу Сонця, за годину, низько над горизонтом, – зауважив Олександр Голубаєв.

Щоб краще роздивитися це астрономічне явище, можна взяти бінокль.

Раніше «Слобідський край» повідомляв, що синоптики назвали причини імли у Харківській області.