У Краснокутську можуть збільшити кількість культурних заходів

29.11.2023 13:19 Суспільство
Джерело: Green Art Tour Джерело: Green Art Tour

У Краснокутській громаді Харківської області було проведено соціологічне опитування стосовно проблемних питань, з якими стикаються вразливі категорії населення на території ТГ. В опитуванні взяли участь ВПО, люди з інвалідністю, багатодітні, малозабезпечені та ті родини, які виховують дитину з інвалідністю, а також сімʼї військовослужбовців.

Як повідомляє медіа «Слобідський край», більшість респондентів частково задоволені якістю надання соціальних послуг – 50 %, 40 % повністю задоволені, 10 % не задоволені. Серед проблемних питань люди виділили зменшення обсягів гуманітарної допомоги, наявність пандусів у громаді, пошук роботи та нестачу лікарів.

Як зазначила очільниця Краснокутської громади Ірина Карабут, наразі зменшення обсягів гуманітарної допомоги є логічним, адже більше її потребують деокуповані громади. Утім, «гуманітарка» в них надається, а інформують про її видачу в соціальних мережах та особисто старости сіл.

Стосовно нестачі лікарів – ця проблема відома, розв’язання її вже шукають. Так, селищна рада розробляє програму залучення молодих лікарів, яка працювала ще до повномасштабного вторгнення. Як зауважила Ірина Карабут, опитування допомогло громаді побачити потреби місцевих жителів.

– Думка мешканців громади для нас дуже важлива. Побачити життя громади з точки зору людей було вкрай потрібно, аби знати, чого саме вони потребують. Звичайно, ми будемо намагатися вирішити проблемні питання, які були поставлені в опитуванні, – каже очільниця ТГ.

Цікавилися респонденти і збільшенням кількості культурних заходів, які проводяться в громаді. У ТГ уже розмірковують стосовно такої можливості, але найважливішим залишається питання безпеки людей.

– Якщо треба буде збільшувати кількість культурних заходів, збільшимо. Але все це буде робитися в рамках безпеки, адже ми знаходимося зараз у зоні бойових дій. Ті культурні заходи, які заплановані, будемо продовжувати, тільки дотримуючись усіх правил безпеки, – зазначила Ірина Карабут.

Відновлення пандуса майже завершили

Ще одне питання, яке хвилювало жителів громади, – наявність пандусів. За словами Ірини Карабут, наразі на всіх соціальних об’єктах вони встановлені. Уже завершується відновлення пандуса у Краснокутському ЦНАПі.

– Він уже майже готовий. Там плануємо не тільки пандус відновити, а й відкрити Дія-центр. Додаємо деякі адміністративні послуги і будемо Центр відкривати, – сказала очільниця ТГ.

Потрібне звернення в селищну раду або старостат

Під час опитування до громади звернулася місцева жителька, яку разом з двома неповнолітніми дітьми виписали з будинку. Родина через це не могла оформити статус малозабезпеченої. В інтерв’ю за підсумками опитування Ірина Карабут розповіла, куди необхідно звертатися з цією проблемою. Вона зазначила, що старости мають алгоритм дій у подібних ситуаціях та завжди готові допомогти жителям. Утім, поки такого звернення в громаду не надходило.

– До мене з цим питанням поки що ніхто не звертався. Якби жінка хотіла цю проблему вирішити, то обов’язково знайшла б підтримку. Люди мене знаходять у будь-якому місці й з будь-яких питань, – сказала Ірина Карабут.

Порушувалося також питання наявності робочих місць у ТГ. За словами очільниці ТГ, робота у громаді є – чимало переселенців уже працевлаштувалися. Навіть, навпаки, недостатньо бажаючих – місцеве комунальне підприємство дуже довго шукало робочі руки.

«Публікація підготовлена за фінансової підтримки Європейського Союзу. Її зміст є виключною відповідальністю медіа «Слобідський край» і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу»

Нагадаємо, 27 листопада у Краснокутській центральній районній лікарні 53 мешканці ТГ здали кров на потреби військових і цивільних пацієнтів. Раніше ми писали, що Краснокутська селищна рада працює над програмою залучення молодих лікарів. Також ми повідомляли, що учні Краснокутського ліцею висадили експериментальний газон.