Лісівники Харківщини отримали нову техніку

20.06.2024 16:18 Суспільство
Фото: Слобожанський лісовий офіс Фото: Слобожанський лісовий офіс

Філії Слобожанського лісового офісу ДП «Ліси України» для патрулювання лісів придбали 25 сучасних автомобілів, з них 10 отримали лісівники Харківщини.

Як розповіла кореспондентці медіа Слобідський край фахівчиня зі зв’язків із громадськістю Слобожанського лісового офісу Лілія Гнатенко, це бюджетні та швидкісні позашляховики для патрулювання лісів від пожеж, вчасного виявлення порушень, інших лісогосподарських робіт, а також для оперативного гасіння невеликих осередків загорянь у лісах.

Автомобілі мають найпростішу комплектацію, але відрізняються своєю доступністю, надійністю та прохідністю по бездоріжжю. Їх можна обладнати пожежними модулями, які також нещодавно придбало ДП "Ліси України", або ж іншими засобами для гасіння лісових пожеж. 

Раніше, щоб дістатися піщаними дорогами до лісу, лісівники використовували старі автомобілі, які не лише брали багато пального та постійно ламалися, а й в умовах надзвичайної ситуації можуть становити елементарну загрозу для життя працівників.

«Для Харківщини прохідна техніка в умовах війни особливо актуальна. Наприклад, лісництва філії “Чугуєво-Бабчанське лісове господарство” знаходяться неподалік кордону. Тут переважають хвойні насадження та території природно-заповідного фонду. З перших днів війни значна частина лісництв філії була окупована та замінована. Через обстріли тут доволі часто спалахують пожежі, а це вимагає мобільного виявлення загоряння та його ліквідації, аби не допустити великої біди з детонацією боєприпасів. Тож нові пікапи Mitsubishi L200 передано в Малинівське та Печенізьке № 4 лісництва, де їх облаштували пожежними модулями для оперативного реагування у разі виникнення лісових пожеж», зазначила Лілія Гнатенко.

Техніка для харківських лігоспів/Фото: Слобожанський лісовий офіс

Сучасна техніка для патрулювання в лісі/Фото: Слобожанський лісовий офіс

Ще з перших днів війни значну частину наявних автомобілів було передано на фронт. Загалом протягом двох років з філій Слобожанськогого лісового офісу вилучено 44 транспортних засоби для потреб ЗСУ. Тож для оперативного реагування на будь-які ситуації, особливо поблизу лінії фронту, а також для виконання щоденної роботи (середня площа одного лісництва близько 3 тисяч гектарів) придбання автомобілів є виробничою необхідністю, кажуть у Слобожанському лісовому офісі. 

Для патрулювань працівники державної лісової охорони використовуватимуть і раніше придбану та стару, але «на ходу», техніку.

Лісівники працюють у будь-яку пору року та несуть велику відповідальність за збереження лісу. Просять берегти ліс, а також не забувати, що в умовах воєнного стану відвідувати ліси в Харківській області заборонено!

Нагадаємо, у лісах Харківщини розпочався пожежонебезпечний період, який триватиме до кінця осені. У Слобожанському лісовому офісі нагадують про пожежну небезпеку в лісах. Адже весняно-осінній період є особливо небезпечним через високий ризик імовірності виникнення загорянь.