Лісівники Харківщини отримали мобільну техніку для боротьби з пожежами

12.03.2024 16:50 Суспільство
Нова техніка дозволить швидко реагувати на локальні займання Нова техніка дозволить швидко реагувати на локальні займання

Цьогоріч лісівники Харківщини для гасіння лісових пожеж використовуватимуть сучасну техніку, придбану для філій Державним підприємством «Ліси України». Це прохідні пікапи, пожежні модульні установки і трактори.

Як розповіла кореспондентці медіа «Слобідський край» фахівчиня зі зв’язків із громадськістю Слобожанського лісового офісу Лілія Гнатенко, нова техніка мобільна та легка у використанні. Це дозволяє лісівникам швидко реагувати на локальні займання до прибуття великих пожежних автомобілів, економлячи час і кошти.

Техніка для гасіння пожеж/фото: Слобожанський лісовий офіс

Нова техніка мобільна та легка у використанні

Щоб попередити лісові пожежі, працівники лісгоспів здійснюють профілактичні заходи. Це, зокрема:
-патрулювання лісових масивів;
-перевірка пожежного інвентарю та техніки;
-прокладання мінералізованих смуг - протипожежних бар’єрів;
-налаштування систем відеонагляду.

Системи відеонагляду/фото: Слобожанський лісовий офіс

Системи відеонагляду допомагають виявити лісові пожежі

Лісівники просять берегти ліс та нагадують, що 90 % лісових пожеж виникають саме через людський фактор. Наразі особливою загрозою для лісу є спалювання сухої рослинності на полях та в угіддях. Дуже часто наведення ладу на своїх присадибних ділянках є причиною великих лісових пожеж, які важко локалізувати.

Раніше ми писали, що у 2023 році площа лісових пожеж зменшилася у 122 рази! Якщо у 2022 році площа пожеж в області сягнула 597,5 га, то у минулому – 4,87 га. Таких результатів досягли завдяки патрулюванню та зменшенню обстрілів. Цьогоріч під час весняної лісокультурної кампанії у харківських філіях Слобожанського лісового офісу планують висадити близько 2 мільйонів сіянців лісових культур