Майже сто гранат та вибухівку: що намагалися провезти у Харків через блокпости (фото)

11.10.2024 11:52 Суспільство
Пухнасті Слобожанські гвардійці на блокпосту Харкова / Фото: 5 Слобожанська бригада НГУ Пухнасті Слобожанські гвардійці на блокпосту Харкова / Фото: 5 Слобожанська бригада НГУ

Кінологи 5-ї Слобожанської бригади НГУ разом зі своїми службовими собаками за вересень 2024 року в автівках, які намагалися в’їхати через блокпости у Харків, знайшли 96 гранат та 9 кілограмів вибухівки.

Про це повідомляє «Слобідський край» з посиланням на 5-ту Слобожанську бригаду НГУ.

Завдяки пильності та професіоналізму кінологічних пар – а саме так називають зв’язку кінолога та його вихованця – щоденно вдається запобігти ввезенню до нашого міста великої кількості зброї, набоїв, вибухівки, наркотичних засобів.

Як зазначив начальник кінологічної служби бригади офіцер на позивний К-9, найбільш складними протягом вересня поточного року традиційно залишались Чугуївський, Київський та Сумський напрямки.

Майже з початку війни найскладнішим та найпроблемнішим традиційно є Чугуївський напрямок. Саме тут правопорушники найчастіше намагаються ввезти до Харкова зброю та наркотики. Трохи спокійнішим є Сумський напрямок. Що стосується Київського напрямку, то на блокпостах, що знаходяться на виїзді з Харкова у бік Києва та Дніпра, кінологічні пари запобігають транзиту через наше місто зброї та наркотичних засобів, які правопорушники намагаються везти на Дніпро та через Київ – у західні області України, – розповів офіцер.

Загалом протягом вересня поточного року кінологами 5-ї Слобожанської бригади на блокпостах Харкова у правопорушників було виявлено та вилучено:

  • автомати АК-74, АКС та АКСУ – 3 шт., 
  • набої калібру 5,45 – 3260 шт.;
  • набої калібру 5,56 – 26 шт.;
  • гранати різних типів та видів – 96 шт.;
  • запали різних типів – 37 шт.;
  • міни – 9 шт.;
  • пластид – 2 кг;
  • тротил – 7 кг;
  • канібас - 175 г;
  • психоделічні гриби – 110 г;
  • біла кристалічна речовина хімічного походження – 5 г;
  • пігулки Метадон – 11 шт.;
  • пігулки Лірика – 21 шт.;
  • пігулки Габана – 51 шт.;
  • ін‘єкція Налбуфін – 7 шт.

За кожним фактом виявлення заборонених речей на блокпости викликались слідчо-оперативні групи Національної поліції України. За вказаними фактами розпочато досудові розслідування: 8 – за ст. 263 КК України та 13 – за ст. 309 КК України.

Начальник кінологічної служби 5-ї Слобожанської бригади Роман Бестанчук розповів і про найбільш кричущі випадки спроб протизаконного провезення через блокпости заборонених предметів та речовин.

«16 вересня о 16:30 на блокпосту біля селища Безлюдівка мобільною кінологічною групою для перевірки була зупинена автівка Toyota HIACE під керуванням чоловіка 1976 року народження. Під час поверхневого огляду кінологом зі службовим собакою Тор у салоні автомобіля було виявлено: набої калібру 5,45 – 2680 штук; 91 граната різних видів, 34 запали, 9 мін та 9 кг вибухівки: 2 кг пластиду та 7 кг тротилу», – розповів офіцер.

Він додав, що, окрім вище перерахованого, в автівці були знайдені ще два автомати – АКС та АКСУ зі спиляним номером.

Другий випадок, за словами Романа Бестанчука, стосується спроби протизаконного переміщення наркотичних засобів та психотропних препаратів. 06 вересня об 11:05 на блокпості, що розташований на вʼїзді в м. Харків з боку м. Чугуїв, мобільною кінологічною групою 5-ї Слобожанської бригади було зупинено таксі Renault Trafic. Під час поверхневого огляду транспортного засобу старшим кінологом зі службовим собакою Тор в особистих речах пасажира 1988 р.н. було виявлено:

- пігулки Лірика - 21 шт.,

- пігулки Габана - 41 шт.,

- інʼєкція Налбуфін (10 мг) - 7шт.

В обох випадках правопорушники буди передані представникам правоохоронних органів. 

Раніше ми вже писали, що у вересні на блокпостах на в’їздах у Харків військовослужбовці патрульного батальйону 5-ї Слобожанської бригади Нацгвардії затримали понад 30 людей.