Мешканцям Харківщини приходять рахунки за невикористане світло: куди звертатися

07.03.2024 13:21 Суспільство
Фото: ілюстративне Фото: ілюстративне

Мешканці Харківської області продовжують отримувати платіжки за електроенергію, хоча не користувалися нею. Що робити в такій ситуації?

Подібна історія сталася з батьками нашої читачки Вікторії, які жили в окупації, а потім у них довгий час не було світла. 

– Їм надіслали борг понад 15 тисяч гривень, суму вирахували за середніми показниками, що передавалися ще до повномасштабного вторгнення. Батьки, звісно, були у шоці, бо електрикою не користувалися. Тоді ми на сайті «Харківобленерго» зареєстрували їх в особистому кабінеті, додали особовий рахунок та ввели актуальні показники. Буквально через тиждень були вже інші цифри, все перерахували, й батьки заспокоїлися, – розповіла Вікторія.

Тобто для того, щоб зробити перерахунок, людям потрібно знати актуальні показники лічильників та коректно передавати їх щомісяця – тоді боргу не буде. Для тих, кому фінансово важко оплачувати комунальні послуги, держава розробила субсидії. Зараз її можна оформити за спрощеною процедурою.

Заборгованість зросла втричі

За період повномасштабного вторгнення заборгованість побутових споживачів за електроенергію збільшилася втричі, хоча сама кількість споживачів-боржників зросла у півтора раза, повідомили у ПрАТ «Хаківенергозбут».

– Це говорить про те, що присутня значна частина споживачів-боржників, які не cплачують за спожиту електроенергію тривалий час. До списку боржників на відключення належать абсолютно всі, у кого наявна заборгованість. Але пріоритетом для формування списків буде розмір боргу та його термін. Чим більше борг та давніший його термін, тим вище споживач-боржник буде у списку на відключення, – пояснили у «Харківенергозбуті».

Чи будуть відключати світло?

У кінці 2023 року Кабінет Міністрів скасував мораторій на відключення комунальних послуг. У Міністерстві енергетики тоді пояснили, що на цей крок пішли задля справедливості, бо найбільші борги за несплату житлово-комунальних послуг спостерігаються в тих регіонах, що не мали прямого впливу від ведення бойових дій.

Заступник гендиректора з комерційних питань ПрАТ «Харківенергозбут» Сергій Труба в етері Національного телемарафону розказав, що на Харківщині склалася критична ситуація з оплатою електроенергії. 77 % харків’ян мають борги за світло, у третини сума заборгованості – понад 10 тисяч гривень. В області показник дещо нижчий – 74 %.

Харків’ян від’єднувати від електрики за борги поки що не будуть, адже на території області ведуться бойові дії. Проте у підприємстві зазначили, що наразі інформація щодо боржників розглядається та формується, тому говорити про ймовірні відключення споживачів та їх терміни ще зарано.

– Обмеження на відключення стосуються лише тих побутових споживачів, які проживають на окупованих територіях, територіях, де ведуться активні бойові дії, територіях можливих бойових дій та нерухоме майно яких пошкоджено внаслідок бойових дій. Проте перелік зазначених обмежень на відключення може змінюватися, тож не виключено, що кількість споживачів, яких можна відключати, буде зростати, – повідомили в акціонерному товаристві.

Сергій Труба також зауважив, що при відключенні електроенергії боржнику доведеться сплатити ще й пеню. Крім того, підключення до мережі буде платним – до 1000 гривень за квартиру та до 3000 – за приватний будинок.

Раніше ми писали, коли зміняться тарифи на електрику.