Мобілізація: ВР скоротила перелік тих, хто має право на відстрочку

30.06.2023 15:22 Суспільство

Верховна Рада скоротила перелік громадян, які можуть отримати відстрочку від призову на військову службу.

Якщо ухвалений Радою закон підпише Президент Володимир Зеленський, то мобілізувати зможуть тих, хто має родичів з інвалідністю. 

«Фактично змінився той факт, що раніше потрібна була лише наявність свідоцтва про одруження з особою з інвалідністю або документи про інвалідність батьків чи родичів I або II групи. Тепер недостатньо просто показати документи, а треба, щоб були відсутні інші працездатні особи, які можуть доглядати за людиною з інвалідністю», – говорить адвокат приймальні Української Гельсінської спілки з прав людини Роман Лихачов.

Проте поки, за словами адвоката, немає чіткого роз’яснення, як та хто повинен це перевірити.

«Тут ще виникає питання, наприклад, якщо у людини з інвалідністю два сини, то хто з них буде мати право на відстрочку. Це не зрозуміло поки, бо повістки випишуть, скоріш за все, обом, а потім будуть виясняти, яким чином призивати. До того ж багато хто отримував відстрочку у зв’язку з наявністю родичів з інвалідністю, й зараз їх почнуть викликати в ТЦК для перевірки всіх цих документів. Тобто вони відстрочку мали за минулим законодавством, а зараз виникли зміни, й вони не будуть мати відстрочку», – каже Лихачов.

На думку Романа Лихачова, після підписання Президентом ухваленого закону кількість людей, які підуть служити – збільшиться.

Наразі право на відстрочку мають такі категорії:

  • люди з інвалідністю або не придатні до служби
  • багатодітні батьки, які мають троє та більше дітей молодше 18 років
  • батьки, які самостійно виховують дитину віком до 18 років
  • жінки та чоловіки, опікуни та прийомні батьки з дитиною з інвалідністю віком до 18 років
  • люди з повнолітньою дитиною з інвалідністю I або II групи
  • опікуни недієздатних осіб, зайняті постійним доглядом за особою з інвалідністю І чи ІІ групи
  • народні депутати
  • студенти, асистенти-стажери, аспіранти та докторанти на денній або дуальній формі навчання
  • заброньовані органами влади, іншими державними органами, органами місцевого самоврядування, а також за підприємствами, установами та організаціями
  • наукові та науково-педагогічні працівники вишів, наукових установ та організацій, які мають вчене звання та/або науковий ступінь, та педагогічні працівники закладів професійної (професійно-технічної) освіти, шкільні вчителі, які працюють не менше ніж на 0,75 ставки
  • жінки та чоловіки, чиї близькі родичі (чоловік, дружина, син, дочка, батько, мати, дід, бабуся чи рідний брат, чи сестра) загинули або зникли безвісти під час АТО, бувши військовослужбовцями, безпосередніми учасниками АТО або працівниками підприємств та установ, які залучалися до забезпечення АТО.

Нагадаємо, Президент підписав закон про виплати та відпустки військовим.

Нагадаємо, в Україні спрощено процедуру встановлення інвалідності для військовослужбовців, за потреби комісія виїжджатиме до місця перебування пацієнта.

Нагадаємо також, що в Україні оператори мобільного зв’язку Kyivstar та lifecell запускають функцію резервування номерів загиблих чи зниклих безвісти захисників.