На Харківщині до програми «Доступні ліки» приєднались 927 аптек

25.06.2024 10:19 Суспільство
Доступні ліки / Фото ілюстративне, Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Доступні ліки / Фото ілюстративне, Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України

У Харківській області понад 606 тисяч пацієнтів отримали ліки проти серцево-судинних захворювань за програмою «Доступні ліки»

Про це «Слобідський край» пише з посиланням на пресслужбу НСЗУ. 

Як розповіла директорка Північного міжрегіонального департаменту НСЗУ Вікторія Мілютіна, від початку 2024 року цією послугою Програми медичних гарантій скористалися 79 110 осіб.

- Наразі на Харківщині до програми «Доступні ліки» приєднались 927 аптек та аптечних пунктів. «Доступні ліки» – одна з найвдаліших моделей державно-приватного партнерства, також це приклад турботи держави про українців та українок, які потребують постійного прийому лікарських засобів через хронічні захворювання. Нині програма включає 532 найменування ліків та медичних виробів, 229 із них – для лікування серцево-судинних та цереброваскулярних захворювань, у тому числі для профілактики інфарктів та інсультів. З них 48 пацієнти можуть отримати без доплати, 181 – з доплатою, – розповіла Вікторія Мілютіна.

Як отримати безоплатні ліки та медичні вироби

Щоб почати отримувати ліки безоплатно або з частковою доплатою потрібно:

1. Звернутися до лікаря первинної медичної допомоги.

Лікар випише електронний або паперовий рецепт на підставі обстежень та діагнозу. В рецепті лікар вкаже міжнародну непатентовану назву препарату (МНН).

2. З рецептом можна звернутися до будь-якої аптеки, незалежно від місця реєстрації. Головна умова – наявність договору з НСЗУ. Впізнати таку аптеку можна за наліпкою «Доступні ліки».

Пам’ятайте: термін дії рецепта становить 30 днів з дати виписування.

3. Покажіть рецепт працівнику аптеки. Він запропонує наявні препарати, які містять потрібну діючу речовину. А також повідомить, який препарат повністю безоплатний, а за який потрібно доплатити. Вартість ліків аптеці відшкодує НСЗУ. 

Нагадаємо, з початку 2024 року 22 169 пацієнтів безоплатно зробили обстеження з ранньої діагностики раку в лікарнях Харківської області.

Нагадаємо також, щоу Харківській області 17 лікарень за договором з НСЗУ надають послуги за пакетом «Медична допомога при пологах», 8 цих закладів – у Харкові, а також по одному у Балаклії, Богодухові, Валках, Ізюмі, Краснограді, Лозовій, Мерефі, Первомайському, Чугуєві.

Оперативні новини читайте в нашому Telegram

Автор: Галина Гришко