На Харківщині проводять заходи з недопущення спалаху холери

15.06.2023 14:12 Суспільство
Фото: ХОВА Фото: ХОВА

Через трагедію на Каховській ГЕС у Харківській області проводять профілактичні заходи з недопущення випадків захворювання на холеру. 

Наразі в регіоні не зафіксовано випадків захворюваності на холеру. Про це на брифінгу розповів директор Департаменту охорони здоров’я ХОВА Максим Хаустов, повідомляє «Слобідський край».

«У нашій області були проведені навчання, відпрацьовані маршрути, реагування по екстреній медичній допомозі, вирішено, яка лікарня буде приймати, за цим закріплений обласний центр інфекційних захворювань. Є відповідні палати, готовий персонал, є все необхідне для лікування, якщо, не дай Боже, буде випадок на холеру», – зазначив Хаустов.

Холера – гостра діарейна інфекція, яка виникає через вживання продуктів чи води, що заражені бактерією Vibrio cholerae О1 або О139. Без належного лікування хвороба може призвести до летального випадку.

«Прояви її дуже специфічні: втрата великої кількості рідини, діарея, зниження температури тіла, але іноді її немає. Якщо є підозра хоч на якусь кишкову інфекцію – викликайте швидку допомогу, й вони вирішать, що робити», – каже директор Департаменту охорони здоров’я ХОВА.

За його інформацією, нині на Харківщині поріг гострих інфекційних кишкових захворювань не перевищено. В інфекційній лікарні зараз перебуває 18 дітей та 28 дорослих з різними гострими кишковими інфекціями.   

Зазначимо, що наразі в Україні не фіксують спалаху інфекційних хвороб після підриву Каховської ГЕС. У Державній екологічній інспекції України говорять, що повінь забруднила на Херсонщині воду небезпечними речовинами, через що у воді з'явилася холера та кишкова паличка.

Контроль за епідемічною ситуацією в підтоплених районах Херсонської області проводиться щоденно, моніториться стан питної води у водопроводі, свердловинах та колодязях, а також здійснюється моніторинг води з поверхневих водойм.

Нагадаємо, харків’яни збирали та відправили допомогу херсонцям.

А також ми писали, що Первомайська громада прийняла біженців з Херсонщини.

Головні новини Харківська область читайте на нашому сайті.