У Харківській області росте кількість лісових пожеж: названо причини

19.09.2024 13:51 Суспільство
На Харківщині продовжується боротьба з лісовими пожежами/фото: Слобожанський лісовий офіс На Харківщині продовжується боротьба з лісовими пожежами/фото: Слобожанський лісовий офіс

Працівники філій ДП “Ліси України” ліквідовують масштабні займання лісових масивів у Харківській області.

 

Причиною пожеж лісівники називають людський фактор. Про це медіа «Слобідський край» повідомила фахівчиня зі зв’язків з громадськістю  Слобожанського лісового офісу Лілія Гнатенко.

За її словами, вогонь до лісу потрапляє внаслідок спалювання населенням сухої рослинності. Показовою в цьому аспекті стала пожежа в Таранівському лісництві філії "Зміївське лісове господарство”. Там вогонь поширився від дачного кооперативу – місцеві спалювали пожухлу траву. Через посуху та сильний вітер полум’я швидко перекинулось на приватні будинки, а звідти – до лісового масиву, розташованого поблизу. Співробітники лісництва оперативно локалізували пожежу, не дозволивши вогню поширитись на велику відстань. Однак, полум’ю все ж вдалося пошкодити понад 12 гектарів лісового масиву.

Лісові пожежі на Харківщині/фото: Слобожанський лісовий офіс

Лісова пожежа/фото: Слобожанський лісовий офіс

А от у лісництвах філії “Жовтневе лісове господарство” вогонь бушував на 207,7 га, з них 44 гектари полум’я пройшло по верху дерев. Осередки займання зафіксували одразу в чотирьох різних локаціях. Гасіння пожежі ускладнилось детонацією боєприпасів часів Другої світової війни, виявлених у лісовому масиві. До ліквідації пожежі залучені 42 працівники філії ДП “Ліси України” та особовий склад ДСНС. Зараз пожежа повністю локалізована та контрольована.

Ще одна велика пожежа спалахнула на території філії “Чугуєво-Бабчанське лісове господарство”. Там вогонь охопив майже 140 гектарів. Палає хвойний ліс на території ландшафтного заказника місцевого значення “Малинівський”. Ліквідацію пожежі ускладнює непрохідність та захаращеність лісового масиву. До того ж, територія забруднена вибухонебезпечними предметами, що можуть детонувати.

«На боротьбу з вогняним лихом кинуті всі сили й засоби, залучені 16 працівників, техніка філії, а також служба ДСНС»,  – повідомила Лілія Гнатенко.

Лісові пожежі на Харківщині/фото: Слобожанський лісовий офіс

Боротьба з лісовими пожежами ускладнюється аномальною посухою та наближеністю до лінії фронту /фото: Слобожанський лісовий офіс

Вона, також, зауважила, що боротьба з лісовими пожежами на Харківщині значно ускладнена аномальною посухою. Крім цього, на ситуації позначається не тільки відсутність опадів, але й наближеність області до лінії фронту та значна замінованість територій. 

«Тому бездумне випалювання трави є не лише вкрай небезпечним, а й злочином проти природи та мешканців громад Харківщини – у полум’ї гинуть не тільники дерева і тварини, але й людське майно», –  наголошують у ДП “Ліси України”.

Ми писали, що у Донецькій громаді Ізюмського району горять лісові насадження. Загроза перекидання вогню на селище Андріївка не минула. Для частини його жителів ухвалена обов’язкова евакуація. Рятувальники з багатьох регіонів України стримують поширення вогню.