На Харківщині ВПО допомагають працевлаштуватися та підвищити кваліфікацію

18.09.2024 09:50 Суспільство

Обласний центр зайнятості у співпраці з ОВА реалізує низку проєктів щодо інтеграції ВПО у громадах та адаптації їх на ринку праці. Про це повідомила заступниця начальника обласної військової адміністрації Віта Ковальська.

За її словами, постійно продовжується системна робота щодо підтримки внутрішньо переміщених людей, які зареєстровані на Харківщині. Це питання перебуває на постійному контролі начальника ХОВА Олега Синєгубова. 
 
Від початку 2024 року на Харківщині майже 380 внутрішньо переміщених людей з числа безробітних пройшли професійну перепідготовку. Серед найпопулярніших спеціальностей – швачка, кухар, кравець, манікюрник, перукар, тракторист-машиніст. Кандидати пройшли стажування на виробництві, підвищили знання у сфері ділового мовлення, психологічних аспектів професійної адаптації в умовах воєнного стану, ознайомилися з основами бізнес-планування для залучення мікрогрантів на відкриття власної справи, розглянули сучасні підходи до організації робіт на підприємствах, безпечного виконання робіт у сільськогосподарській галузі в умовах воєнного та післявоєнного станів. 
 
Крім цього, майже 400 внутрішньо переміщених осіб із числа безробітних отримали ваучери на навчання за спеціальностями: «медицина», «медсестринство», «дошкільна освіта», «психологія», «ветеринарна медицина» та професіями: «кухар», «екстрений медичний технік», «швачка», «верстатник широкого профілю», «фрезерувальник», «водій автотранспортних засобів», «тракторист-машиніст».

В межах урядового проєкту «єРобота» Обласна служба зайнятості реалізує грантові програми на створення або розвиток власного бізнесу: «Власна справа» та «Грант для ветеранів та другого з подружжя», як компонент програми «Власна справа». Всього з початку року фахівці служби зайнятості розглянули 70 заяв та бізнес-планів ВПО для отримання мікрогранту. Позитивні рішення вже отримав 21 заявник.