На Харківщині за добу сапери обстежили більше десяти кілометрів ЛЕП

07.06.2023 13:55 Суспільство

У Харківській області за минулу добу, 6 червня, піротехнічними розрахунками ДСНС проведено обстеження близько 11,5 гектара території в Харківському, Ізюмському, Куп’янському, Богодухівському та Чугуївському районах, а також близько 11,6 кілометра ліній електропередач. 

Про це «Слобідський край» пише з посиланням на пресслужбу ДСНС України в Харківській області.

Саперами виявлено та знешкоджено 78 одиниць ворожих мін, вибухівок та боєприпасів. До робіт залучалися 32 піротехнічні розрахунки ДСНС у складі 160 саперів та 64 одиниць техніки.

Починаючи з 8 вересня 2022 року, піротехніки обстежили близько 2650 гектарів території, 275,2 кілометра автомобільних доріг, 1830 кілометрів ЛЕП, 159 кілометрів залізничних колій та 189 кілометрів газопроводів, де виявлено та знешкоджено 62 тисячі 648 ВНП.

Надзвичайники нагадують, що у разі виявлення підозрілого предмета або вибухівки одразу повідом за номером телефону — 101.

Категорично забороняється:

- торкатися предмета і пересувати його;

- користуватися засобами радіозв’язку, мобільними телефонами (вони можуть спровокувати вибух);

- заливати його рідинами, засипати ґрунтом або чимось його накривати;

- торкатися підозрілого пристрою та здійснювати на нього звуковий, світловий, тепловий чи механічний вплив, адже практично всі вибухові речовини отруйні та чутливі до механічних, звукових впливів та нагрівання.

Нагадаємо, у Харківській області триває розмінування ліній електропередач, інфраструктури, сільськогосподарських земель та інших об'єктів. Більш ніж 500 тисяч гектарів сількогосподарських земель ще необхідно розмінувати. Усього в регіоні засіяно понад 600 тисяч гектарів полів. 

Нагадаємо, мінна небезпека в Харківській області залишається дуже високою. Наразі в області працює 32 піротехнічні розрахунки, до яких входить 161 людина та 64 одиниці техніки. Проте такої кількості наразі замало.

2 червня у Золочівській громаді біля сіл Морозова Долина та Леміщине на вибуховому пристрої підірвався автомобіль, в якому їхала  родина з трьома дітьми. На жаль, жінка загинула на місці, чоловіка та трьох дітей з важкими травмами госпіталізували до лікарні.  7 червня стало відомо, що хлопчик 2011 року народження, який минулого тижня підірвався з родиною в автівці на міні, помер у лікарні.

Більше новин Харківська область читайте на нашому сайті.