На Харківщині нацгвардієць і його чотирилапа напарниця виявили партію вибухівки: як це було

26.09.2024 17:50 Суспільство
Нацгвардієць "Мальта" разом зі своєю напарницею/Фото: сторінка facebook 5 Cлобожанської бригади НГУ Нацгвардієць "Мальта" разом зі своєю напарницею/Фото: сторінка facebook 5 Cлобожанської бригади НГУ

 Гвардієць на позивний «Мальта» навчає особовий склад і службових собак 5-ї Слобожанської бригади Національної гвардії України. Зі своїм службовим собакою Мальтою він виявив велику партію вибухівки. Його прізвисько боєць взяв собі за позивний.

Історію бійця розповіли у відділенні інформації та комунікації Східного територіального управління Національної гвардії України, повідомляє медіа «Слобідський край».

Мальта захопився кінологією завдяки впливу батька. Згодом це стало пристрастю, яка переросла у професію. Його перший пес – чорний тер’єр – був надзвичайно розумним.

 – Чорний тер’єр – дуже складний собака у плані тренувань та у спілкуванні. Та якщо ви один раз знайшли з ним зв’язок, це назавжди. Цей собака у мене сам ходив до магазину з гаманцем і приносив товар у торбинці в зубах. Дорогою ні на що не реагував. Одного разу на лапі приволік собаку, який у нього вчепився. Був дуже масивний, великий – два метри сорок сантиметрів на задніх лапах, – згадує Мальта.

Разом із чотирилапою напарницею Мальтою вони мають високі показники ефективності у роботі. Регулярно виявляють нелегальні вантажі.

 – Займаємося пошуком вибухівки. Проїжджав нічим не примітний автомобіль, поліцейські зупинили його. Ми почали з Мальтою працювати, а вона на кожен сантиметр машини спрацьовує. Дуже дивно для неї, бо вона – професійний собака. Але я нічого не бачив, – розповідає кінолог.

 Потім військовий зрозумів, що в автомобілі було зроблено подвійне дно.

 – Там була дуже велика кількість вибухівки. Пластиду 80 кілограмів, якщо я не помиляюся, і 45 кілограмів тротилу. Це, напевно, найбільша наша знахідка з напарницею, – ділиться Мальта.

Про свою вихованку гвардієць розповідає, що Мальта до нього дуже прив’язана. Вона дисциплінована, проте нерідко верх беруть її темперамент, талант та інтуїція.

 – Звісно, Мальта виконує мої команди, проте часто провокує мене, щоб ми працювали навіть під час відпочинку. Річ у тому, що вона дуже багато чого відчуває. Була ситуація, коли пес сам спрацював, розумієте? Просимо людину: «Покажіть». Та показує, там нічого дивного немає, але собака просто божеволіє, – згадує кінолог.

Гвардієць з такої реакції зрозумів, що щось не так. Але нічого не знаходилось. До того моменту, поки не відкрили пачку солі.

 – Велику таку пачку, як із магазину. Відкрили, а це виявився синтетичний наркотик. Один кілограм 136 грамів, якщо бути точним. Ось так службовий собака не дав мені відступити, – пояснює військовий.

Кінолог Мальта самостійно знайшов, вибрав і придбав свою вихованку, щоб служити з нею. Це було принципово. Парадокс, що вона спершу зустріла його дуже агресивно, на відміну від своїх братиків. Вона дуже спортивна та енергійна. Коли була малою, кінолог якось їхав на велосипеді 50 кілометрів. Мальта бігла поруч, а потім просилася ще побігати.

 – Під час останньої відпустки ми з Мальтою каталися на велосипеді 50, потім 100 кілометрів. Максимальний трек був 113 кілометрів по перетятій місцевості. Я її полюбив за запальний, лідерський характер, як і у мене, – розповідає військовий.

Раніше ми писали, як на Харківщині гвардійці знищили ворожий бліндаж разом з окупантами.

Також писали, як росіянин за національністю пішов захищати Україну.