Нема чим дихати: як поводитись, коли повітря вкрай забруднене

10.10.2024 17:20 Суспільство
Фото: "Слобідський край" Фото: "Слобідський край"

Жителі Харківщині потерпають від забрудненого повітря: пил з Каспію, дим та сажа від пожеж, спричинених воєнними діями або підпалами за відсутності дощу створили вкрай небезпечну для здоров’я ситуацію. Як поводитись та що можна зробити, щоб максимально убезпечити себе від шкідливих наслідків забрудненого повітря, – розбираємось разом.

По-перше: зупинити це ми не можемо: пожежники працюють щосили, але пожежі виникають постійно, поширюються миттєво, а інтенсивності їм додає велика посуха, яка спіткала Харківщину цьогоріч.

По-друге, забруднене повітря – це не тільки про «зараз»: його наслідки можуть наздоганяти людину протягом тривалого часу, провокуючи різні хвороби.

Тобто людина повинна в цій ситуації зробити те, що вона може, те, що їй під силу, щоб уберегти себе та свою родину не тільки від миттєвого впливу, а й від його шкідливих наслідків. «Нам зараз нічим дихати, але нічого, якось перетерпимо і все буде добре», – це не найкраща думка в нашому випадку. 

Підступність відтермінованого впливу забрудненого повітря 

Забруднене повітря впливає на наш організм через дихальні шляхи: токсини осідають на відкритих слизових оболонках носа та очей, всмоктуються в кров і отруюють організм. Зазвичай наш організм «прибирає» головним чином печінка. Вона забезпечує кілька фаз детоксикації – кілька хімічних реакцій, в ході яких токсини знешкоджуються. Спочатку великі часточки розщеплюються до дрібніших, а потім виводяться через шлунково-кишковий тракт, шкіру (з потом і секретом сальних залоз). 
При цьому, коли токсини розпадаються на моночасточки, процес може бути небезпечним для організму, особливо якщо він ослаблений хронічними хворобами або неправильним харчуванням. 
Тому дуже важливо підтримувати печінку, щоб усі фази очищення проходили легко, а токсини знешкоджувались ефективно.

Ще один важливий відтермінований аспект впливу забрудненого повітря, про який мало хто знає, – це наше психічне здоров’я. 

Так, наші органи дихання не можуть затримати найбільш відомий повітряний забруднювач РМ 2,5, до складу якого входять дрібні тверді мікрочасточки, гази, органічні сполуки й мікрокраплі рідин. 
У результаті його часточки легко потрапляють у легені, звідти в кров, і потім можуть підійматися через аксон нюхового нерва просто до мозку. Їх присутність активує імунну систему мозку, а відтак починається мікрозапалення, яке поступово руйнує клітини, що виробляють важливі нейрогормони, від яких залежить наш психічний стан.

Увага! Ознаки інтоксикації забрудненим повітрям:

  • темні кола під очима;
  • слабкість;
  • втома;
  • задишка; 
  • можливе незначне підвищення температури.

Якщо це з вами сталося – зверніться до лікаря. 

Як убезпечити оселю при забрудненому повітрі 

Перше, що потрібно зробити, – за можливості залишатися вдома, мінімізувавши вихід на вулицю. Це стосується насамперед дітей.

  • Не відчиняйте вікна.
  • Позатикайте всі щілини навколо вікон і дверей вологими тканинами. 
  • Максимально зволожуйте повітря в оселі. Пам’ятайте: чим вологіше повітря, тим складніше токсинам утриматися в ньому – з невидимими краплями токсини опадають. Для цього за можливості слід користуватися зволожувачами й очисниками повітря, якщо вони є. 
  • Не гірше, ніж зволожувачі повітря, рятують рослини. Щобільше рослин із широким яскраво-зеленим листям, то більше кисню й фітонцидів вони виділяють, – просто обприскуйте їх час від часу з пульверизатора.
  • Дуже важливим є вологе прибирання. Але робіть його без застосування побутової хімії: вона виділяє хімічні речовини й перевантажує системи організму. Якщо користуєтесь милом, то без ароматизаторів і домішок.
  • Приймайте душ – швидкий, але двічі на день, з подальшим розтиранням тіла рушником. Носіть одяг з натуральних тканин.
  • Якщо треба вийти на вулицю – надягайте маску (медичну або будівельний респіратор, якщо в повітрі пил) і окуляри. Тканинні маски й шарфи майже марні: вони на 90% менш ефективні, ніж звичайні разові медичні. 
  • Лягайте спати не пізніше двадцять третьої: два важливі гормони – мелатонін і соматотропін, які відповідальні за відновлення клітин під час сну, утворюються з 23-ї до 5-ї ранку. Для їхнього синтезу необхідно забезпечити цілковиту темряву в приміщенні та легкозасвоювані корисні вуглеводи (наприклад, ягоди) під час вечері.

Правила харчування в умовах забрудненого повітря

Вода і тут є кращим другом – за умови, що вона чиста. Норму рідини потрібно збільшити: зі звичайних 30 мл на кожен кілограм ваги – до 50 мл на кілограм. До води можна додати трохи соку лимона.

Харчуванню належить найбільша питома вага в активізації захисних сил організму. Тому, що стосується їжі, то тут головне правило – не напружувати печінку, знизити навантаження на кишково-шлунковий тракт. Тому прибираємо смажене або жирне. Тож харчування повинно бути: 

  •  різноманітне,
  •  місцевими продуктами, 
  •  невисокої калорійності,
  •  переважно рослинне.

Режим харчування: дво-триразовий, без перекусів. Приймання їжі бажано вмістити у 8–10-годинний проміжок часу. Регулярне харчування оптимізує навантаження на організм. 

Які продукти краще споживати: 

  1.  Легкозасвоюваний білок: кисломолочні продукти невисокої жирності, яйця, знежирений і неміцний м’ясний бульйон (як основу овочевих супів і каш). Амінокислота глутамін, що міститься у знежиреному бульйоні, активує роботу імунних клітин.
  2.  Продукти, багаті на селен: яйця, оселедець, часник, астрагал, овес, пшениця, пивні дріжджі), адже селен сприяє зміцненню імунітету і здатності печінки знешкоджувати токсичні речовини.
  3.  Природні антиоксиданти – речовини, які захищають клітини від руйнування вільними радикалами, яких багато утворюється в забрудненому повітрі (вітаміни Е, С, каротиноїди, фітонутрієнти): вітамін Е (він є в яєчному жовтку, зеленому горошку, обліписі), вітамін С (настій шипшини та обліпихи, капуста всіх сортів, чорна смородина, петрушка, болгарський перець), каротиноїди – темно-жовті оранжеві, червоні та темно-зелені овочі та фрукти (морква свіжа, тушкована, морквяний сік з м’якоттю), помідори (свіжі й тушковані) та томатний сік, курага.
  4.  Продукти, які прискорюють виведення токсичних продуктів через кишківник – це продукти, багаті розчинною та нерозчинною клітковиною та пребіотиками:  фрукти та ягоди (яблука, груші, цитрусові);  овочі та насіння (бобові, перлова крупа, рис нешліфований, пшоно, капуста білокачанна, морква, буряк, гарбуз, насіння льону);  квашені овочі та домашній квас.
  5.  Продукти, що покращують роботу печінки: гарбузова олія, звіробій (чай), куркума (у страві), імбир (у чаї, в овочевих і м’ясних стравах), шипшина (настій).
  6.  Потогінні та сечогінні чаї (настій з малини, брусниці, журавлини, компот з груш, малини, хвощ).
  7.  Адаптогени (зелений чай, елеутерокок, женьшень) у поєднанні із соками моркви, буряка, яблука.

Важливо! 

Всі овочі, зелень і фрукти мити щіточкою у проточній воді, знімати шкірку.
Виключити продукти, які подразнюють тканини дихальних шляхів: міцні та жирні м’ясні та рибні бульйони, гірчиця, хрін, пекучий перець, алкогольні напої, жирне, смажені страви, ковбасні вироби.

Раніше ми писали  про результати аналізу повітря у Харкові

А ще ми писали про причини  те, чому спостерігається  масштабне задимлення у Харкові

пам'ятка про те, як поводитись в умовах забрудненого повітря