Отримав поранення, але допоміг побратимам: історія бійця з Харківщини

27.07.2024 17:57 Суспільство
Фото: 209 окремий батальйон сил територіальної оборони ЗСУ Фото: 209 окремий батальйон сил територіальної оборони ЗСУ

Микола з позивним «Дорік» – військовослужбовець 209-го окремого батальйону Сил територіальної оборони ЗСУ. Чоловік родом з Валківської громади. На захист України став ще з початку повномасштабного вторгнення. На Донеччині захисник отримав тяжкі опіки,  після лікування та повернення в підрозділ навчає інших військовослужбовців роботі на різних засобах радіозв’язку.

Історію бійця на своїй сторінці у Facebook розповіла пресслужба 113-ї окремої бригади Сил територіальної оборони ЗСУ і  виклала, повідомляє медіа «Слобідський край».

За час служби Микола виконував бойові завдання на різних ділянках фронту, зокрема на Харківщині, Донеччині. Під час виконання бойових завдань він проявляв хоробрість, професіоналізм та ініціативу. Брав участь у бойових діях і добровільно йшов на «нуль».

– Під час виконання бойового завдання у місті Бахмут Микола був відряджений черговим зв’язківцем для налагодження зв’язку з підрозділами та командним пунктом батальйону. Попри постійні артилерійські обстріли, він знаходив можливість дістатися позицій підрозділів батальйону та вирішував проблеми зі зв’язком, це надало можливість підтримувати оперативне командування підрозділом. Неодноразово вступав у прямий стрілецький бій з ворогом, евакуював засоби зв’язку ППУ з палаючих будинків в інші міста розташування, налагоджував стабільний зв’язок між підрозділами, – розповідають у пресслужбі 113-ї окремої бригади Сил територіальної оборони ЗСУ.

Перебуваючи на Бахмутському напрямку, боєць отримав тяжкі поранення та навіть попри це допоміг побратимам. 

– Біля Кліщіївки під час масованого артилерійського обстрілу ворогом бліндажа роти Микола був поранений, отримав тяжкий ступінь опіків, але зміг доповісти на командний пункт батальйону про руйнування бліндажа та про поранення військових. Вимкнув генератор та обладнання зв’язку, що зберегло засоби зв’язку в робочому стані. Допомагав іншим пораненим під час евакуації, – кажуть у бригаді.

Після лікування та повернення в підрозділ постійно бере участь у навчанні інших військовослужбовців роботі на різних засобах радіозв’язку. Миколу нагородили відзнакою Президента «За оборону України».

Раніше ми писали про Микиту – 23-річного військовослужбовця 92-ї ОШБр. Ще два роки тому він працював монолітником і не думав, що доведеться сидіти в окопі під ворожими обстрілами та нищити ворога. До Сил оборони він приєднався у листопаді 2022 року.

А також про гвардійця з позивним «Єнот» – інструктора 5-ї Слобожанської бригади НГУ з бойової підготовки. На Луганщині він отримав поранення й дивом вижив після влучання у його бліндаж 120 мм міни. Зараз чоловік навчає інших виживати та рятувати побратимів у пеклі масованих обстрілів та контактних боїв.

Та про Миколу – танкіста 92-ї ОШБр, який до повномасштабної війни працював рятувальником, але й мав військовий досвід – три роки служив за контрактом. У перші дні великої війни він без вагань вирішив, що потрібно повертатися до війська.