Проєкти будівництва укриття та капітального ремонту поліклініки Близнюківської центральної районної лікарні в екосистемі DREAM

Promo
01.10.2024 12:35 Суспільство

Близнюківська центральна районна лікарня має 17 пакетів з Національною службою здоров'я, у її структурі – стаціонарне відділення, поліклініка, три амбулаторії й 16 фельдшерсько-акушерських пунктів (ФАПів). У лікарні отримують необхідну допомогу жителі Близнюківської громади, внутрішньо переміщені особи й навіть пацієнти з інших областей. Проєкти розвитку лікарні внесені до Цифрової екосистеми для підзвітного управління відновленням DREAM, що гарантує прозорість і підзвітність виконання робіт. Про те, як у громаді дбають про медичну галузь, стимулюють фахівців та планують створити підземну лікарню – далі у матеріалі.

Капітальний ремонт поліклініки як черговий етап розвитку медичної галузі громади

 Оновлене стаціонарне відділення у Близнюківській центральній районній лікарні відчинило двері у 2022 році. Тоді, говорить селищний голова Геннадій Король, саме розпочалося повномасштабне вторгнення росії в Україну. Однак всі роботи у приміщенні були виконані, й з кожним днем зростала потреба у лікуванні жителів не лише громади, а й тих, хто знайшов у Близнюках прихисток.

“Стаціонарне відділення було повністю здане в експлуатацію у 22 році, потім ми плавно, але потужно перейшли до реалізації інших проєктів. Пацієнти й персонал отримали комфортні умови, саме завдяки цьому нам вдалося залучити більше фахівців. Нині триває реалізація проєкту капітального ремонту поліклінічного відділення. Це не вирваний з життя проєкт, це необхідність, цілий комплексний проєкт розвитку медичної галузі у нашій громаді”, – розповідає селищний голова.

Близнюки, ремонт лікарні

Геннадій Король каже, що частину робіт мають виконати до кінця 2024 року, остаточна реалізація проєкту запланована у 2025 році. Проєкт “Капітальний ремонт будівель поліклінічного відділення та господарчих будівель Комунального підприємства "Близнюківська центральна районна лікарня"” внесений до екосистеми DREAM, де кожен охочий може знайти інформацію про хід виконання робіт, проведені закупівлі тощо.

“Поліклінічне відділення повністю відповідатиме вимогам НСЗУ у майбутньому, тут буде відновлене внутрішнє оздоблення, виконане зовнішнє утеплення за усіма канонами сучасного будівництва. Окрім цього, будуть відремонтовані допоміжні будівлі та виконаний благоустрій території. Роботи фінансує Європейський інвестиційний банк (ЄІБ) в межах Програми відновлення України, також 20% коштів спрямовує громада”, – говорить Геннадій Степанович.

Сьогодні Близнюківська лікарня стала місцем, де отримують допомогу жителі й сусідніх областей.

“Медична послуга таким чином організована, що “кошти ходять за пацієнтом”, тому не лише жителі Близнюківської громади можуть обслуговуватися у лікарні, бо у нас особливе географічне розташування, ми така глибока тилова громада, ми можемо надавати послуги й іншим прикордонним територіям. Ми бачимо пацієнтів з Донеччини й Дніпропетровщини, вони укладають декларації з лікарями громади, обслуговуються у стаціонарних відділеннях, і це – ресурс для громади”, – розповідає Близнюківський селищний голова.

Близнюківський селищний голова Геннадій Король

Саме завдяки оновленому стаціонарному відділенню та певним стимулам для медичного персоналу у громаду вдалося залучити молодих спеціалістів.

“Ми себе рекламуємо, ми вишукуємо спеціалістів і пропонуємо їм особливі умови роботи й вони залишаються у нас. По-перше, ми маємо програму місцевих стимулів, це 100 тис. грн до контракту, це 5 тис. щомісяця з місцевого бюджету. Купуємо житло для лікарів, першочергово тим, які приїхали з регіонів, охоплених бойовими діями. По-друге, лікар-спеціаліст будь-яке обладнання, про яке він мріє, ми ставимо у місцеву програму соціально-економічного розвитку, і це обладнання буде придбане. Ми чуємо, як потім лікарі говорять, що саме у нас в громаді отримали шанс рости професійно. Ми забезпечуємо житлом, на 10 років, а за 10 років у Близнюках їм сподобається, – каже Геннадій Король.

Проєкт майбутньої підземної лікарні на 350 ліжок

Про плани щодо будівництва нової споруди цивільного захисту для центральної районної лікарні розповідає генеральний директор Близнюківської центральної районної лікарні Микола Семенович Грушак.

“Нині у лікарні є найпростіше укриття, але маємо готовий проєкт, щоб облаштувати тут сховище, це буде нове будівництво, можна сказати, що це буде підземна лікарня на 350 ліжок. Будуть і оперблоки, і палати інтенсивної терапії, й навіть прийом амбулаторний”, – розповідає Микола Грушак.

Микола Семенович Грушак

Загальний орієнтовний бюджет проєкту – 89,9 млн грн, понад 80 млн грн – субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам на облаштування безпечних умов у закладах охорони здоров`я. Проєкт в екосистемі DREAM – https://cutt.ly/5eTQjcaA

Микола Грушак каже, що лікарня має щоденний потік пацієнтів, а відтак і навантаження на медиків досить велике. Нове будівництво укриття буде ще одним кроком для комплексного розвитку лікарні.

“Ми працюємо над тим, щоб залучити нових спеціалістів і розвантажити тих спеціалістів, яких маємо. У нас є взаємодія і розуміння між усіма ланками влади: Мінохорони здоров'я, Департаментом охорони здоров'я Харківської ОВА і місцевою громадою. Коли є це розуміння, то розвивати лікарню значно легше”, – говорить гендиректор.

Близнюківська лікарня, капітальний ремонт

Близнюківська центральна районна лікарня стала однією з перших в Україні, яку очолює не лікар за фахом. На переконання селищного голови Геннадія Короля, вже зараз можна сказати, що це дає певні результати. Бо керівник закладу може весь свій час скеровувати саме на управління та пошук можливостей для розвитку закладу.

“Найбільшим досягненням лікаря є його пацієнти, якщо ти менеджер, то найбільші успіхи, коли ти можеш створити такі умови, що лікарі працюють, розвиваються, оце менеджер. Це, до речі, теж європейський підхід, якщо ти лікар, то ти лікар 24/7, якщо ти менеджер, то ти теж менеджер 24/7”– каже Близнюківський селищний голова.

Близнюки, лікарня

Усі проєкти Близнюківської громади у Цифровій екосистемі для підзвітного управління відновленням DREAM – за посиланням.

Партнером із впровадження екосистеми DREAM у Полтавській, Сумській та Харківській областях є Інститут аналітики та адвокації. Громади Харківщини щодо роботи з порталом DREAM консультує регіональна координаторка Марія Листопад: +38(095) 137 32 62, [email protected].

Проєкт реалізується за підтримки програми МАТRА Посольства Королівства Нідерландів в Україні