Рівень забруднення повітря на Харківщині: що кажуть експерти

04.10.2024 09:29 Суспільство
Забруднення повітря у Харкові: Фото: Слобідський край Забруднення повітря у Харкові: Фото: Слобідський край

У Харківській області рівень забруднення повітря лишається в межах допустимих норм.

Як передає «Слобідський край», про це повідомили у пресслужбі ХОВА, опираючись на дані досліджень комплексної лабораторії спостережень за забрудненням природного середовища.

За даними науковців, станом на 3 жовтня вміст завислих речовин у повітрі знаходиться в межах допустимих норм, повідомляють у регіональному центрі з гідрометеорології.

Забруднене повітрі, яке харків’яни та жителі області могли спостерігати, є результатом пожеж, бойових дій та переносу повітряних мас з південного сходу.

– Суха та тепла погода на Харківщині стабілізувалася завдяки тривалому пануванню антициклону північно-західного походження. Внаслідок даної синоптичної ситуації в лісах області зберігається надзвичайна пожежна небезпека. Вранці та вдень 3 жовтня по місту та області відмічалася імла як метеорологічне явище забруднення атмосфери зваженими частинками водяної пари, пилу та диму, – розповіла директорка Харківського регіонального центру з гідрометеорології Тетяна Кудінова.

Разові проби становили від 0,11 мг/кубічний метр до 0,40 мг/кубічний метр. При тому, що гранично допустиме значення – 0,5 мг/кубічний метр.

Раніше ми вже писали, що масштабне задимлення, яке викликане пожежами в екосистемах Харкова та передмість, відбувається через велику кількість пожеж в екосистемах міста та найближчого передмістя, в тому числі на мулових полях очисних споруд та лісових масивах.