Родзинка, гора Крем’янець та половецькі Баби: історія міста Ізюм у новому анімаційному епізоді «Книга-мандрівка. Україна»

21.10.2024 16:19 Суспільство

На YouTube-каналі проєкту «Книга-мандрівка. Україна» вийшов новий анімаційний епізод із циклу про нескорені українські міста. Цього разу автори розповідають про місто Ізюм, що на Харківщині.

Головний оповідач — пані Родзинка — знайомить глядачів з історією міста від давнини до сучасності, від легендарної гори Крем’янець до зупинки «Штука», яку радять обрати стартовою точкою для прогулянки центральною площею Ізюму.

«Місто Ізюм не випадково стало героєм чергового випуску «Книга-мандрівка. Україна». Внаслідок російського вторгнення було пошкоджено або втрачено понад 80% архітектурних і культурних пам'яток міста. Серед них — Кам’яні Половецькі Баби IX-XIII століть, зруйновані російським снарядом, та будівля колишнього Реального училища 1882 року, яка стояла в центрі міста понад 140 років», — зазначила авторка проєкту Ірина Тараненко.

Книга Мандрівка, Ізюм

Пані Родзинка знайомить з містом Ізюм

Усі анімаційні фільми проєкту «Книга-мандрівка. Україна» озвучують видатні українці, і цей епізод не став винятком. Пані Родзинка з міста Ізюм говорить голосом Алли Кошляк, військовослужбовиці та журналістки першого в Україні мандрівного радіо «Хартія».

«Ми чуємо назви населених пунктів у новинах через повномасштабне російське вторгнення. Але чи багато ми про ці міста і села знаємо? Якщо спробувати знайти світлі сторони у тому жахливому досвіді, що ми всі зараз переживаємо, — то нехай це буде досвід пізнання і співпереживання. Завдяки війні ми нарешті більше дізнаємося одне про одного, пізнаємо власну історію, повертаємо її собі. Добре, коли українці змалечку матимуть змогу вивчати історію, культуру, цікавинки своєї країни завдяки таким проєктам, як «Книга-мандрівка». Мрію про час, коли перша асоціація з назвою Ізюм буде саме про його памʼятки і «родзинки», а не про злочини російських окупантів», – наголосила Алла Кошляк.

Нагадаємо, що раніше команда проєкту «Книга-мандрівка. Україна» випустила анімаційні фільми про нескорені українські міста – Харків, Суми, Миколаїв, Запоріжжя, Чернігів та Київ. Епізод про Харків, зокрема, озвучив музикант та громадський діяч Олег «Фагот» Михайлюта.

Презентація першої книги проекту «Книга-мандрівка. Міста» відбулася у Харкові 18 березня за участю Сергія Жадана.