Розмінування Харківщини: за тиждень сапери знешкодили понад 600 боєприпасів

26.08.2024 12:21 Суспільство
Мінна небезпека / Фото: ДСНС Мінна небезпека / Фото: ДСНС

У Харківській області за тиждень, що минув, сапери ДСНС України виявили та знешкодили 643 одиниці вибухонебезпечних предметів.

Як передає «Слобідський край», про це на брифінгу 26 серпня сказав речник ГУ ДСНС України у Харківській області Євген Василенко.

За словами Євгена Василенка, за тиждень було здійснено 314 залучень, виявлено та знешкоджено 643 ворожих боєприпаси. Зараз у Харківській області працюють 42 піротехнічних розрахунки, 225 саперів, 102 одиниці техніки, в тому числі 10 одиниць машин механізованого розмінування.

Минулого тижня ніхто з цивільних не постраждав від підривів ворожих боєприпасів, але мінна небезпека у Харківській області залишається високою.

– Хочу звернутися до всіх мешканців Харківської області, зокрема мешканців деокупованих територій про дотримання правил безпеки при виявленні та поводженні з вибухонебезпечними предметами. Помітивши будь-який підозрілий предмет, треба негайно від нього відійти тією дорогою, якою ви прийшли, і лише після цього зателефонувати за номерами 101, 102 або 112. Після чого до місця події приїдуть сапери та знешкодять вибухонебезпечний предмет, – підкреслив Євген Василенко.

Нагадаємо також, що Харківська область залишається однією з найбільш замінованих областей в Україні. Після деокупації регіону ймовірно забрудненою вибухонебезпечними предметами вважалася територія площею близько 1 мільйона 256 тисяч гектарів.

Станом на зараз у Харківській області розмінування потребують 189,225 тисячі гектарів земель сільськогосподарського призначення. Над розмінуванням земель сільськогосподарського призначення працюють 79 урядових груп протимінної діяльності.