Розповідаємо про мобілізацію без фейків

03.01.2024 10:30 Суспільство
Фото: patrul.in.ua Фото: patrul.in.ua

Хто може вручати повістки, як саме це повинно відбуватися, що таке єдиний реєстр військовозобов’язаних і кого можуть мобілізувати на фронт? Навколо цих питань є безліч російських фейків, які поширюються через соцмережі, створюючи соціальне напруження.

Розбираємося з цими питаннями разом з начальником служби зв’язків з громадськістю командування Сухопутних військ ЗСУ Володимиром Фітьо.

 Вручення повісток: хто, як, де

 Як розповів Володимиром Фітьо в інтерв’ю РБК-Україна, наразі вручення повісток (заходи з оповіщення) можуть здійснюватися представниками органів місцевої влади. Це можуть бути представники територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП), керівники підприємств усіх форм власності, представники ЖЕКів та ОСББ, а також селищні голови, старости та представники територіальних громад.

При цьому вручення повісток можливе й у громадських місцях, зокрема у спортзалах і ресторанах – у випадку, коли їх власники не заперечують.

А от якщо військовозобов’язаний побачив повістку у своїй поштовій скриньці чи всунутою у двері своєї домівки, він може її проігнорувати: за законом повістку слід вручати особисто в руки.

Раніше ми писали також, що ВР скоротила перелік тих, хто має право на відстрочку

Однак якщо громадянин свідомий і не намагається уникати мобілізації, то йому варто після цього з’явитися до ТЦК та СП для оновлення своїх військово-облікових даних і проходження медичної комісії.

Володимир Фітьо наголосив, що у випадках, коли до когось при врученні повістки застосовують силу чи ломляться додому, громадянам необхідно звертатися в поліцію або телефонувати на гарячу лінію Міноборони. В усіх таких випадках проводяться розслідування і надається правова оцінка дій представників ТЦК.

Пам'ятайте! Всім громадянам під час пересування населеним пунктом необхідно мати документи, які засвідчують як мінімум їхню особу. А якщо є військово-обліковий документ, питання до військовозобов’язаних чоловіків віком від 18 до 60 років взагалі будуть відсутні.

Електронний реєстр

Електронний реєстр військовозобов’язаних називається «Оберіг», і він уже працює: це дає змогу здійснювати заходи оповіщення громадян у будь-якій точці країни. Тобто громадянин, приміром, з Луганська чи з Сум може отримати повістку в Одесі. Але, як пояснив Володимир Фітьо, реєстр ще не синхронізований з іншими державними реєстрами, для цього потрібне ухвалення додаткового законопроєкту. Коли відбудеться його синхронізація, в більшості випадків потреба в заходах оповіщення чи то в ресторанах, чи в спортзалах, чи на блокпостах відпаде.

– Ми будемо бачити, наприклад, що громадянин був зареєстрований у Києві, але зараз він працює у Львові, тому що податок з його зарплати, ПДФО, сплачується у Личаківському районі міста Львова. Відповідно, тоді буде просто звернення до власника його підприємства будь-якої форми власності про те, що цьому громадянину необхідно з’явитися у Личаківський ТЦК міста Львова. І керівник підприємства буде зобов’язаний особисто доставити даного військовозобов’язаного до ТЦК та СП, – пояснює Володимир Фітьо.

Повістка – це не відправлення на фронт

 Начальник служби зв’язків з громадськістю командування Сухопутних військ наголосив на тому, що повістка застосовується для уточнення облікових даних і проходження медичного огляду. І лише тоді, коли буде потрібна та професія, яку має людина, у разі придатності до проходження військової служби їй буде надана друга повістка. Якщо є право на отримання відстрочки, таке право надається.

Подальший алгоритм дій:

  •  у навчальному центрі рекрут (мобілізований громадянин) проходить навчання. Для базової військової підготовки стрілка термін – місяць. Для більш складних професій – 2–3 місяці;
  •  далі протягом двох тижнів відбувається злагодження;
  •  потім відбувається розподілення військовослужбовця у військову частину.

Володимир Фітьо пояснив, що той, хто сам захотів приєднатись до війська за контрактною формою, може обрати, де проходити службу. Приміром, ви зацікавилися якоюсь бригадою і хочете бути там артилеристом. Тоді просто звертаєтеся в цю бригаду, отримуєте відношення на посаду, звертаєтеся у свій територіальний центр комплектування й кажете: «Я хочу захищати Україну за контрактом і служити саме в цій бригаді».

Читайте також,   як працює бронь та хто може нею скористатися

Однак той, хто проходить у військо за мобілізацією, такого вибору поки що не має.

Вік мобілізації та відстрочка

Зараз в Україні існує дійсна військова строкова служба. Це категорія призовників віком від 18 до 27 років. Такі чоловіки за мобілізацією не призиваються, вона стосується тільки чоловіків віком від 27 до 60 років.

– Якщо студент навчається, його вік до 27 років і з якихось причин він взяв академвідпустку чи його відрахували з вищого навчального закладу, але він має навчатися на стаціонарі, то він під мобілізацію не підпадає, – пояснює Володимир Фітьо.

 Основні причини для відстрочки:

  •  якщо військовозобов’язаний має трьох неповнолітніх дітей;
  •  якщо він доглядає за неповносправними батьками або за такими, наприклад, які мають інвалідність і потребують постійного догляду;
  •  стан здоров’я.

Важливо: якщо у військовозобов’язаного є якась із цих умов, він має особисто проінформувати про них свій ТЦК та СП і надати відповідні документи.

Студенти раз на рік також мають особисто подавати довідки про те, що навчаються на денній формі у такому-то виші.

– На жаль, трапляються випадки, що з якоїсь причини ці документи не надаються. І потім російські медіа підхоплюють тему, що забирають в армію чоловіка, у якого мати з інвалідністю. А насправді, якщо розібратися, то просто не були надані відповідні документи, і людина не оформила право на отримання відстрочки, – розповів Володимир Фітьо.

Що стосується мобілізації жінок, то начальник служби зв’язків з громадськістю командування Сухопутних військ підкреслив: жінок в армію не мобілізують. Так, жінки-медикині повинні стати на військовий облік, але це було завжди. А якщо хтось із жінок хоче долучитися до Збройних сил України, це можна зробити самостійно. Можна звернутись і за мобілізацією, якщо ця професія затребувана.

 

Автор:
Ірина Мнішек