Сапери показали, як розміновують поля на Харківщині (фото, відео)

01.08.2024 13:51 Суспільство
Розмінування Харківщини / Фото: ДСНС Розмінування Харківщини / Фото: ДСНС

На деокупованій території Харківщини щодня працюють піротехнічні розрахунки зведеного загону ДСНС. Аби пришвидшити цей процес та захистити особовий склад, застосовуються спеціальні машини механізованого розмінування.

Як передає «Слобідський край», про роботу машини MV-10 розповіли у пресслужбі ДСНС України в Харківській області.

Машина механізованого розмінування MV-10 призначена для очищення різних типів місцевості з протипіхотними, протитанковими мінами і боєприпасами, що не розірвалися. Завдяки своїй потужності і високій швидкості роботи MV-10 її застосовують для розмінування значних територій, замінованих усіма типами мін і боєприпасів.

Робочі інструменти для копання та розмінування кріпляться до передньої частини системи, вони спеціально розроблені, щоб підірвати або знищити міни та боєприпаси, що не розірвалися, коли MV-10 рухається вперед.

Працюємо у Харківській області на полях сільськогосподарського призначення. За один робочий день проходимо від 0,5 до 0,6 гектара. Знаходимо касетні елементи, нерозірвані снаряди. На цій ділянці використовуємо машину MV-10, в якій є два робочих органи – це фреза, яка перемелює ґрунт і ціпки. Глибина очищення до 40 сантиметрів, розповів сапер-оператор Денис Сидорич.

Нагадаємо, розмінуванням Харківської області займаються 39 піротехнічних розрахунків, 212 саперів та 97 одиниць техніки, у тому числі 9 машин механізованого розмінування. За минулий тиждень сапери ДСНС здійснили 259 залучень, було виявлено та знешкоджено 330 ворожих боєприпасів. Загалом з початку бойових дій саперами ДСНС було вилучено 97 765 одиниць вибухонебезпечних предметів.