Шкода довкіллю Харківщини внаслідок бойових дій становить майже 470 мільярдів

11.07.2024 14:21 Суспільство
Зруйнований «Епіцентр» у Харкові / Фото: Руслан Стрілець Зруйнований «Епіцентр» у Харкові / Фото: Руслан Стрілець

27 % злочинів російського екологічного терору в Україні припадає на Харківську область.

Про це у Харкові повідомив міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець, передає «Слобідський край».

За словами міністра, станом на 11 липня у Харківській області зареєстровано 1436 випадків серед усіх 5298 кейсів російського екоциду в Україні.

469 млрд гривень – така сума шкоди довкіллю області. Сума збитків довкіллю лише від атаки «Епіцентру» – 860 млн гривень. Горіння цього об’єкта протягом півтори доби значно погіршило довкіллєву ситуацію. Цим вибухом рашисти випустили у повітря велику кількість небезпечних речовин, адже цей супермаркет реалізовував фарби, лаки, розчинники тощо. Це невидима загроза, яку відчують не лише українці, але і весь світ, написав міністр на своїй сторінці в соцмережі Фейсбук.

Також жахливі наслідки для екології завдала атака шахедами нафтобази у Харкові. Тут сума збитків довкіллю сягає 192 млн грн. Під час ліквідації пожеж на таких об’єктах, як нафтобази та магазини будматеріалів, забруднюючі речовини разом з піною потрапляють у воду та грунти.

Важливо сьогодні осучаснити методики обрахунку збитків компонентам довкілля на рахунок хімічного забруднення внаслідок ракетних обстрілів рф та внести зміни у законодавство щодо перевірки об'єктів підвищеної небезпеки на предмет наявності планів локалізації та ліквідації аварійних ситуацій і аварій. Старі плани працювали у мирні часи, а не під час постійних «прильотів» ракет. Ця сфера потребує оновлення, наголосив Руслан Стрілець.

Оперативні новини читайте в нашому Telegram