Школи Харківської області самі вирішують, чи починати офлайн-навчання – Синєгубов

12.07.2023 11:19 Суспільство

У Харківській області навчальні заклади, які мають пристосовані укриття, можуть самі вирішувати, чи розпочинати навчальний рік у режимі офлайн.

Як передає кореспондент медіа «Слобідський край», про це на брифінгу 12 липня сказав начальник Харківської ОВА Олег Синєгубов.

– Рішення щодо можливості офлайн-освіти будуть прийматися самими закладами освіти, якщо це шкільна освіта – засновники мають прийняти рішення, а заклад має ухвалити. Це не означає, що всі заклади у нас 100 % переходять до офлайну, – зазначив начальник Харківської ОВА Олег Синєгубов.

Рішення Ради оборони Харківської області дає можливість приймати рішення стосовно комбінованої освіти у навчальних закладах.

– Наприклад, в тому чи іншому закладі середньої освіти все навчання буде онлайн. Однак це дозволить вчителям проводити зустрічі, окремі практичні заняття зі студентами або школярами офлайн в укриттях. Тобто будуть проводитися окремі заняття і вони будуть відбуватися увесь час в укриттях. Їхній стан має дозволити проводити заняття безпосередньо там і тримати дітей у відносній безпеці. Тому саме комбінована форма навчання для нас буде пріоритетом, – додає Олег Синєгубов.

Також очільник обладміністрації підкреслив що під час оголошення повітряної тривоги дітей мають спускати в укриття, якщо вони там не перебувають.

За словами начальника ХОВА, офлайн-навчання можуть розпочати всі заклади освіти, тобто дошкільні, шкільні, професійно-технічні, вищі навчальні заклади, у разі, якщо у цьому закладі або поряд наявне укриття, яке відповідає національним будівельним вимогам. А також виконана ще низка вимог:

  • Перевірка на наявність вибухонебезпечних предметів;
  • Готовності системи оповіщення, зокрема доступності інформації для дітей з порушенням зору та слуху;
  • Позначення шляхів евакуації;
  • Створення запасів води та медикаментів;
  • Проведення навчання з охорони здоров'я та уроків безпеки, тренувань тощо.

Вся відповідальність за проведення уроків офлайн буде лежати на засновниках навчальних закладів та самих закладах освіти. Батьки, своєю чергою, можуть самі вирішувати чи буде їхня дитина навчатися онлайн або офлайн. 

– Наразі вже обов'язкова вимога, щоб у класах або аудиторіях, була можливість онлайн-трансляції, щоб у батьків або студентів був вибір займатися або онлайн, або офлайн. Ніякої відповідальності для батьків, якщо вони приймуть рішення, що це буде онлайн, звичайно, немає. Жодного обов'язку дітей примусом ввести до навчального закладу також немає, – розповідає Олег Синєгубов.

Нагадаємо, минулого тижня на засіданні Ради оборони області ухвалили рішення про відновлення традиційного офлайн-навчання в дошкільних, шкільних, фахових, передвищих та вищих закладах освіти. 

Нагадаємо також, що в деяких громадах Харківської області облаштуванням укриттів у навчальних закладах зайнялися ще задовго до рішення Ради оборони області про дозвіл на офлайн-навчання. Загалом у закладах освіти в області нараховується 502 укриття.

Остаточне рішення про формат навчання будуть ухвалювати керівники закладів освіти та органи місцевого самоврядування. При цьому батьки можуть написати заяву щодо бажаного формату освіти.

Більше новин Харківська область читайте на нашому сайті.

Автор:
Олександр Манченко