Смертельно небезпечний ботулізм: як убезпечитись від важкого захворювання

04.07.2024 17:20 Суспільство
Фото:  dnipr.kyivcity.gov.ua Фото: dnipr.kyivcity.gov.ua

Лікарі б’ють на сполох: почастішали випадки ботулізму – останнім часом усе більше людей потрапляє до інфекційних відділень з цим діагнозом. В умовах війни ботулізм стає особливо небезпечною хворобою, адже ми маємо менше можливостей контролювати якість продуктів, та й медична допомога в умовах, коли відлік часу йде на години, може виявитися повільнішою, ніж у мирний час. Тому слід бути особливо уважними та обережними. 

Особливості інфекції

Збудники ботулізму в природі широко поширені – вони існують у виді спор та бактерій. Їх виявляють у кишківнику різних домашніх і особливо диких тварин, водоплавних птахів, риб. Потрапляючи в зовнішнє середовище (ґрунт, мул озер і річок), спори здатні тривалий час зберігатися та накопичуватися. Практично всі харчові продукти, забруднені ґрунтом або вмістом кишківника тварин, птахів, риб, можуть містити спори або вегетативні форми збудників ботулізму. 

Добра новина: щоб зі спор утворилася бактерія, здатна викликати гостру токсикоінфекцію, потрібна особлива умова – відсутність повітря. Тобто, якщо ви ретельно промили та склали у банку помідори, залили окропом із сіллю та оцтом, простерилізували та закрутили – ви напевно уникнете отруєння. 

Погана новина:  ви повинні бути впевненими в тому, що не залишили всередині закрученої банки часточок землі зі спорами (їх неозброєним оком не видно). Так, з консервованими помідорами – це виняток. Частіше ботулізмом хворіють після вживання консервованих грибів – там досягнути чистоти набагато складніше. Як результат – баночка цілком безпечних їстівних грибів може відправити до лікарні цілу родину. Причому, коли ви її відкриваєте, ніщо – ані запах, ані вигляд – не вказує на можливість отруєння.

Але найнебезпечнішими є м’ясні, рибні консерви та в’ялена або сушена риба. Ви ж пам’ятаєте, де живуть бактерії, які викликають ботулізм? Так, у кишківнику тварин, риб і птахів. І на відміну від спор вони не потребують відсутності повітря для розвитку. Ви впевнені, купуючи тараньку десь у бабусі «із землі», що її перед сушінням добряче помили-прочистили? Отож!

Попереджувальні заходи при ботулізмі

Щоби вберегтися від ботулізму, уникайте споживання:

– в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби;
– м’ясних і грибних консервів;
– консервів домашнього виробництва.

Не купуйте консервів навіть промислового виробництва, якщо:

– не впевнені, що продукти зберігали та/або транспортували належним чином;
– сумніваєтесь у якості продуктів.

При консервації: 

– ретельно мийте ваші овочі та фрукти;
– кип’ятіть ваші заготовки не менш ніж 15 хвилин – ботулотоксини таким чином можна знищити (спори – тільки у спеціалізованому автоклаві, що в домашніх умовах неможливо);
– додавайте сіль та оцет за рецептом, адже відомо, що вони пригнічують розвиток бактерій. 

Симптоми та особливості початку ботулізму

У домашніх умовах ботулізм не лікується. Більш того, на 4–8 добу (рідше – на 2–3 добу) від початку захворювання без термінового введення спеціальної сироватки настає смерть через параліч дихальної системи або серця.

Захворювання, як правило, виникає через 12–36 годин після вживання їжі, забрудненої токсином, але інкубаційний період може бути й від 2 годин до 2–5 днів. Потрапляючи до травного тракту, ботулотоксин усмоктується в кров і розноситься організмом, «осідаючи» в різних відділах нервової системи.

Оскільки перші прояви – це невелике нездужання, на нього не звертають увагу і потрапляють до лікаря, коли ситуація стає зовсім поганою. Тож дуже важливо розпізнати перші симптоми та в жодному разі не зволікати зі зверненням до фахівців. 

Отже, якщо у людини: 

  •  порушення близького зору – вона не може читати текст, але спочатку добре бачить предмети, а потім предмети починають двоїтися;
  •  сильно виражена сухість у роті;
  •  важко говорити (голос стає тихим, гугнявим або зникає);
  •  підвищена стомлюваність, м’язова слабкість;
  •  запаморочення;
  •  короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, послаблення випорожнень), а потім – стадія парезу кишківника (здуття живота, закріп);
  •  ураження м’язів шиї та кінцівок,

то слід мерщій дістатися до лікарні. Госпіталізація обов’язкова незалежно від тяжкості перебігу захворювання – і чим раніше це зробити, тим краще для здоров’я.

Що робити, якщо ви підозрюєте ботулізм?

  1. Не вживайте їжу, яка може бути заражена.
  2. Зберігайте зразки їжі та блювотних мас для лабораторного дослідження – це допоможе поставити правильний діагноз та прискорить початок лікування.
  3. Негайно зверніться до лікаря. 

Перші неяскраві симптоми ботулізму можуть тривати кілька днів і супроводжуються загальнотоксичним синдромом – хворі скаржаться на сильний головний біль, запаморочення, безсоння, загальну слабкість, підвищення температури тіла.

У важких випадках пацієнтів непокоїть відчуття браку повітря, тягар у грудній клітці, дихання стає поверхневим. Далі розвивається дихальна недостатність, що при ботулізмі є причиною смерті.

Раніше ми писали про іншу смертельно небезпечно хворобу сказ, та що робити, щоб уберегтися.

Також ми писали про ознаки інсульту  та першу допомогу при ньому.

Автор: Ірина Мнішек