Що робити, якщо після окупантів приходять «космічні» рахунки за комуналку

18.05.2023 11:52 Суспільство

Під час окупації в деякі будинки місцевих мешканців заселялися російські війська та користувалися газом. Унаслідок цього люди, коли почали повертатися додому після звільнення громад, отримали «космічні» рахунки за газ, світло та воду. Однак ані органи місцевого самоврядування, ані підприємства, що надають відповідні послуги, не можуть відповісти на питання, що з цим робити.

Адвокат Роман Чумак зазначив, що у випадку, якщо населений пункт був окупований, або людині послуги не надавалися, то відсутня необхідність і обов’язок споживача сплачувати за ненадані послуги. Адже 21 квітня 2023 року Кабінет Міністрів України затвердив постанову, що забороняє стягувати із громадян заборгованість за житлово-комунальні послуги, утворену після 24 лютого 2022 року.

— Заборона поширюється на території, де ведуться бойові дії та території, тимчасово окуповані РФ, відповідно до встановленого Мінреінтеграції переліком. Йдеться про осіб, які були змушені покинути свої домівки й евакуювалися у більш безпечні регіони, – зазначає адвокат.

За словами Романа Чумака, споживачі мають надати постачальнику комунальних послуг або управителю багатоквартирного будинку документи, що підтверджують їх відсутність у будинку.

— Це перш за все довідка внутрішньо переміщеної особи, документ про тимчасовий прихисток в іноземній державі або документи з роботи, щодо лікування, навчання, проходження військової служби, – додає юрист.

Раніше ми писали, що енергетики повернули світло у два прифронтових села Куп’янського району.

Більше новин Харківська область читайте на нашому сайті.