Щоб лікування у стаціонарі було безоплатним: права пацієнта

07.08.2024 11:49 Суспільство
Фото: www.ukrinform.ua Фото: www.ukrinform.ua

Пацієнти можуть лікуватися безоплатно у стаціонарі як планово, так і при невідкладному стані. Для тих, хто потребує медичної допомоги в умовах стаціонару без оперативних втручань, передбачено пакет «Стаціонарна допомога дорослим і дітям без проведення хірургічних операцій». Як він «працює» – розповідаємо детальніше. 

Цей пакет охоплює весь спектр терапевтичних госпіталізацій дорослих і дітей за різними напрямами: кардіологія, неврологія, інфекційні хвороби, пульмонологія, гастроентерологія, педіатрія тощо. 

Пацієнти, яким за станом здоров’я необхідна госпіталізація, можуть отримати комплекс медичних послуг безоплатно.

Головне – звернутись до лікарні, яка відповідає профілю захворювання та має договір з НСЗУ за вищезгаданим пакетом.

Перевірити це можна, скориставшись дашбордом на сайті НСЗУ «Електронна карта місць надання послуг із медичної допомоги», або в контакт-центрі НСЗУ за номером 16-77.

Щоб отримати планову стаціонарну допомогу безоплатно, необхідно:

  1.  мати направлення сімейного лікаря, терапевта або педіатра, з яким укладено декларацію, або направлення особистого лікаря;
  2.  звернутись у ту лікарню, яка має договір із НСЗУ за пакетом «Стаціонарна допомога дорослим і дітям без проведення хірургічних операцій» та в якій надають медичну допомогу відповідного профілю. 

Безоплатні послуги при госпіталізації 

У межах пакета пацієнтам і пацієнткам без проведення хірургічних операцій гарантується безоплатно:

  •  первинний огляд з визначенням маршрутизації;
  •  проведення лабораторних досліджень (зокрема: розгорнутий клінічний та біохімічний аналіз крові, група крові й резус-фактора, ліпідний профіль, ревматологічні та гострофазові показники, коагуляційний гемостаз, глюкоза в цільній крові, глюкозотолерантний тест, дослідження спинномозкової рідини, аналізи сечі, копрограма, тестування на сифіліс, гепатити, ВІЛ, SARS-CoV-2, грип, бактеріологічні дослідження та ін.);
  •  проведення інструментальних обстежень (ЕКГ, УЗД, ендоскопічні та рентгенологічні дослідження, у т. ч. КТ і МРТ за показаннями та ін.); 
  •  своєчасне знеболювання на всіх етапах діагностики та лікування;
  •  надання медичної допомоги, спрямованої на полегшення, зняття чи усунення симптомів і проявів захворювання або іншого порушення життєдіяльності, нормалізація порушених процесів життєдіяльності та одужання, відновлення здоров’я пацієнта/пацієнтки без застосування хірургічних операцій; 
  •  проведення інтенсивної терапії у випадку виникнення загрозливих для життя станів;
  •  реабілітаційна допомога в гострому періоді реабілітації;
  •  медична допомога вагітним з ускладненим перебігом вагітності та/або екстрагенітальною патологією;
  •  цілодобові лікарське спостереження та медсестринський догляд;
  •  інформування щодо отримання безкоштовних медичних послуг і лікарських засобів в умовах стаціонару;
  •  забезпечення ліками, постачання яких здійснюється шляхом централізованих закупівель МОЗ, за рахунок інших програм центрального та місцевого бюджетів, а також ліками з Нацпереліку основних лікарських засобів, необхідними медичними виробами та витратними матеріалами;
  •  харчування в умовах стаціонару.

Чи потрібно платити за обстеження в стаціонарі

Пакет «Стаціонарна допомога дорослим і дітям без проведення хірургічних операцій» передбачає проведення необхідних, тобто призначених лікарем, лабораторних та інструментальних обстежень в умовах стаціонару. 

Пацієнт не має платити за призначені лікарем обстеження, направлення на них не потрібне, бо вони входять у безоплатний пакет послуг у стаціонарі. 

Але перелік необхідних обстежень визначає лікар, враховуючи стан здоров’я пацієнта чи пацієнтки. Не в кожному випадку необхідно робити, наприклад, дослідження спинномозкової рідини, МРТ чи ультразвукове дослідження органів малого таза.

Зверніть увагу! Якщо вас у лікарню доставила бригада екстреної медичної допомоги, або вас перевели з іншого медичного закладу, або ви звернулись самостійно в невідкладному стані – госпіталізація відбувається також безоплатно, без направлення та без списку ліків, які пацієнт має купити за власний рахунок.

Раніше ми писали про те, як працює в стаціонарі програма «Доступні ліки».

А ще ми писали що на Харківщині можна замовити ліки через «Укрпошту».