Субсидія на оренду житла для ВПО: хто має право

17.07.2024 17:20 Суспільство
Фото: patrioty.org.ua Фото: patrioty.org.ua

В Уряді вирішили запровадити новий, більш справедливий та адресно спрямований, інструмент державної підтримки для внутрішньо переміщених осіб. 

На думку урядовців, поточна допомога на проживання для ВПО не розв’язує багатьох проблем, з якими стикаються внутрішньо переміщені особи під час оренди житла. Зокрема, не враховує різницю цін на оренду в різних регіонах, не захищає ВПО від раптових змін в умовах проживання або термінового виселення, не стимулює орендодавців укладати офіційні договори.

Для розв’язання цих проблем, спираючись на досвід міжнародних партнерів, які вже реалізували подібні проєкти, в Уряді розробили новий інструмент – «субсидія на оренду житла для ВПО». 

Наразі проєкт допрацьовується для подання на розгляд Уряду і після затвердження набуде чинності протягом декількох місяців. 

Планується, що субсидія для ВПО призначатиметься за принципом, аналогічним призначенню житлової субсидії. Вона розраховуватиметься індивідуально для кожної сім’ї ВПО з урахуванням установленої соціальної норми житла, рівня доходу та вартості оренди. 

Як повідомив голова тимчасової слідчої комісії Верховної Ради з питань захисту прав ВПО та інших осіб Павло Фролов, планується, що субсидія на оренду житла призначатиметься тим родинам, видатки яких на оренду перевищують 30% сукупного доходу.

Право на отримання субсидій матимуть такі категорії ВПО:

  • Які перемістилися з тимчасово окупованих або територій бойових дій.
  • Які не мають власного житла.
  • Які не є одержувачами допомоги на проживання 2–3 тис. грн (у березні цього року кількість отримувачів таких виплат була суттєво зменшена) тощо.
  • Розмір субсидії буде враховувати кількість членів сім’ї, ціни на оренду в регіоні та спроможність родини сплачувати цю оренду.

«Наразі проєкт буде експериментальним, і на першому етапі планується залучити до 50 тисяч переселенців для надання компенсацій за оренду житла», – поінформував Павло Фролов.

Субсидія «діятеме» лише за умови, що  між орендарем і орендодавцем укладено договір. 

Зараз багато власників нерухомості уникають офіційних договорів і, таким чином, не платять податки з отриманого доходу. Але тих, хто здав переселенцям в оренду будинок чи квартиру, від оподаткування цього доходу можуть звільнити.

Типову угоду про оренду можна буде підписати у відділенні Пенсійного фонду або в особистому електронному кабінеті на сайті ПФУ.  

Раніше ми писали, як ВПО можуть скористатися послугою "Муніципальна няня"

Також ми писали, які документи потрібні для працевлаштування ВПО

Оперативні новини читайте в нашому Telegram

Автор:
Ірина Мнішек