У «Дії» з’явилися нові цифрові документи: свідоцтво про народження, шлюб та інші

10.09.2024 12:56 Суспільство

У застосунку «Дія» з’явилися нові цифрові документи: свідоцтва про народження, шлюб, розірвання шлюбу та зміну імені.

Про це повідомляє «Слобідський край» з посиланням на Мінцифру та міністра цифрової трансформації України Михайла Федорова.

Відтепер у «Дії» відображатимуться свідоцтва про народження, шлюб, розірвання шлюбу та зміну імені. Більше українцям не доведеться шукати оригінали документів, наприклад, при прийомі на роботу або оформленні пільг.

Як підтягнути свідоцтво про народження

Як пояснили у Міністерстві, свідоцтво про народження дитини будь-якого віку підтягуватиметься автоматично за податковим номером. Людині достатньо буде авторизуватися в застосунку — і воно з’явиться в переліку документів. Особливо актуально це стане для батьків, які змінювали особисті дані після народження дитини.

За яким умов свідоцтва підтягнуться в «Дію» автоматично:

  • Якщо у Державному реєстрі актів цивільного стану громадян є інформація про свідоцтво та в документі вказано податковий номер;
  • Якщо ви громадянин України віком 14+ і маєте верифікований податковий номер.

Онлайн-шлюб в «Дії»: усе, що потрібно знати

Нещодавно в «Дії» з’явився сервіс, який дає змогу молодятам одружитися онлайн. Увесь процес реєстрації шлюбу проходить у застосунку — від подання заяви до одруження. Нова послуга особливо цінна для військових, оскільки захисники та захисниці матимуть змогу побратися, навіть будучи на позиціях. 

Як пояснив Михайло Федоров, увесь процес одруження триватиме близько 30 хвилин. Після церемонії свідоцтво з’явиться в «Дії» протягом доби, а паперова версія надійде поштою. Окрім того, у застосунку можна буде визначити, що робити з прізвищем: залишити своє, взяти прізвище партнера чи зробити подвійне. 

Документи в Дії

У застосунку «Дія» з'явилися нові цифрові документи

Як скористатися послугою: 

1. Оновіть Дію і зайдіть у Сервіси — Шлюб онлайн;

2. Виберіть Зробити пропозицію та надішліть сповіщення половинці на зручний месенджер;

3. Кохана людина отримає його та має відповісти протягом 14 днів;

4. Після згоди надайте свої дані для заяви протягом 12 годин;

5. Система запропонує вільні дати — найближчі для церемонії будуть за 5 днів.

— Уже в день весілля зайдіть за посиланням у Дії на онлайн-церемонію, де на вас чекатиме працівник Цифрового ДРАЦСу. Процес одруження триває до 30 хвилин. Усе, що від вас потрібно, — смартфон та Інтернет. Про інше подбає Дія, — пояснили розробники.

Раніше ми давали покрокову інструкцію, як оформити в «Дії» довідку та виплати ВПО на всю сім’ю. А також, як створити та передати копію цифрових документів із застосунку.